Bediüzzaman, Salih Özcan için ne demişti?
ESKADER’in düzenlediği Bâbıâli Sohbetleri’nde, geçtiğimiz günlerde ebedi âleme göç eden Salih Özcan ağabey yad edildi
Osman Esgice’nin haberi
ESKADER’in düzenlediği Bâbıâli Sohbetleri’nde, geçtiğimiz günlerde ebedi âleme göç eden Salih Özcan ağabeyin hayatı, çabaları ve faaliyetleri anlatıldı. Konuşmacılar, teşebbüsleri ve neşriyat hizmetiyle Özcan’ın Türkiye ile İslâm âlemi arasında bir irfan köprüsü olduğu hususunda birleştiler.
Kısa bir süre önce ebedî âleme göç eden, Bediüzzaman Said Nursi hazretlerinin talebelerinden, ayrıca Hilâl Dergisi ve Yayınları’nın kurucusu Salih Özcan hakkında düzenlenen anma programı, Timaş Kitapkahve’de gerçekleşti. Kalabalık bir dinleyici kitlesi tarafından ilgiyle takip edilen toplantıda, Salih Özcan’ın İslâm dünyası ile aramızdaki sağlam bir bağ olduğu belirtildi.
Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği (ESKADER)’nin düzenlediği “Bâbıâli Sohbetleri”nin 254’ncüsü “Türkiye ile İslâm Âlemi Arasında Bir İrfan Köprüsü Salih Özcan” başlığıyla düzenlendi. Toplantının konuşmacısı Harran Üniversitesi’nin kurucu Rektörü, Türkiye’nin seçkin hukukçularından Prof. Dr. Servet Armağan’dı.
Programın açış konuşmasını yapan ESKADER Kurucu Başkanı Mehmet Nuri Yardım, Salih Özcan gibi ömrünü İslâm kardeşliğine adamış şahsiyetleri unutmamak gerektiğini belirterek, bu toplantılar vesilesiyle nesiller arasında köprü oluşturmak istediklerini söyledi, “Türkiye’nin zor yıllarında İslâm âlimlerinin eserlerini Türkçeye, bizim müellif ve yazarlarımızın eserlerini Arapça ve diğer dünya dillerine tercüme etmek kolay değildi. İşte Salih Özcan gibi şahsiyetler bunu o zor dönemde başarmış olan, yerli, millî ve İslâmî yayıncılıkla öne çıkmış kişilerdir. ” dedi.
Prof. Dr. Servet Armağan yaptığı konuşmada, merhum seyyid Salih Özcan ile 40-50 seneden beri temaslarının ve dostluklarının olduğunu hatırlatarak, “Salih Özcan, çok yönlü bir şahsiyet idi. Arap nüfusun yoğun olduğu Şanlıurfa’da doğdu. Hemşehrimdi, Refet ağabeyimin sınıf arkadaşıydı. Türkiye’de faizsiz bankacılığın temelini atan ve ülkemizde öncüsü olan hayırlı bir müteşebbis idi. ” dedi.
SALİH ÖZCAN İSLÂM ÂLEMİNİ BİZE TANITTI
Servet Armağan konuşmasında şunları söyledi:
“Salih Özcan, ilk olarak İslâm dergisini Ankara’da çıkardı. Sonra Hilâl dergisini neşretti. Hilâl dergisinde tefsir, hadis, fıkıh bölümleri vardı. O kısımlarda ilgili yazılar yer alırdı. Bu makaleleri de konularında uzman olan kişiler kaleme alırdı. Ben de hukukla ilgili yazılar yazardım. Salih Özcan Hasan en Nedvi, Yusuf el Kardavi, Seyyid Kutup gibi İslâm âlimlerinin eserlerini Türkçeye çevirdi. İslâm âlemi ile Türkiye arasında irtibat kurdu. Salih Özcan, özellikle Bediüzzaman Said Nursi’nin İslâm dünyasında tanınmasına vesile oldu. Risale-i Nurları tanıtmak için gayret gösteren bir kimseydi. Mevdudî’nin eserlerini tercüme ettirdi. Mevdudî’nin İslâm Anaya Hukuku isimli eseri vardır. Bu eseri Türkçeye aktardı. Maddiyat konusunda fedakârlık gösterdi. Salih Özcan, başta Suudi Arabistan Kralı Faysal olmak üzere İslâm ülkelerinin liderleri ve yöneticileriyle rahat irtibat kurardı. 1969’da Dünya İslâm Birliği kurulmuştu. Bu oluşumda Türkiye’nin yer alması için büyük bir gayret gösterdi. Bu çabanın sonucunda Türkiye, o zaman Dünya İslâm Birliği’nin toplantısına müşahit olarak katıldı. ”
Konuşmasının sonunda Salih Özcan’ın takvalı bir zat olduğunu ifade eden Servet Armağan, “ESKADER’in Salih Özcan’ın vefatının hemen ardından bu toplantıyı düzenlemesi, bir kadirşinaslıktır, vefalı bir duruştur, yöneticilerine teşekkür ediyorum. ” dedi.
Servet Armağan’ın ardından konuşan Bediüzzaman Said Nursi’nin talebelerinden Mehmed Fırıncı, “Üstad Salih Özcan’a ‘hariciye vekilim’ derdi. Risalelerin Müslüman Arap kardeşlerimize ulaşması için büyük gayret gösterdi. Müspet hareket etmeyi esas almıştı. Üstadın varisleri arasındaydı. Büyük hizmetleri olmuştur. ” diye ekledi.
Toplantıya katılanlardan Salih Özcan’ın yeğeni ve Şanlıurfa Milletvekili Halil Özcan da kısa bir konuşma yaptı. Amcası ile ilgili olarak bir çalışma yaptığını ve bu kitabı tamamlamaya çalıştığını belirten Halil Özcan, “İnşallah kitap çıktığında, amcam bütün yönleriyle tanınmış ve anlaşılmış olacak. Hilâl dergisinin çıkışı ve yayıncılığı, çevresi, dostları ve hâtıraları bu kitapta geniş şekilde yer alacak. Ayrıca İslâm ittihadı için yaptığı çalışmalar da toplu olarak burada görülebilecek. Onu eleştirenlere de bu kitapta cevap verilecek. ”
Son konuşmacı, gazeteci yazar Mustafa Özcan’dı. Salih Özcan’ın Hilâl Yayınları’yla önemli bir hizmeti gerçekleştirdiğini kaydeden Mustafa Özcan, konuşmasına şu hususlara dikkat çekti: “Onun tercüme faaliyeti çok önemlidir. Bir çok Müslüman yazarı, âlimi onun sayesinde tanıdık, eserlerinden haberdar olduk ve okuduk. Bu bakımdan Türkiye’nin İslâm dünyasını yakından tanımasını sağlayanların başında geliyor. Türkiye’deki İslâmî hizmetleri, müellifleri ve eserleri de Ortadoğu’ya ve İslâm âlemine tanıtarak mühim bir hizmeti yerine getirmiştir. ”
Toplantı, dinleyicilerin soruları ve katkılarının ardından çekilen hâtıra fotoğrafları ile son buldu.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.