Bediüzzaman'ın bu eseri doktorların işini kolaylaştırıyor

Bediüzzaman'ın bu eseri doktorların işini kolaylaştırıyor

Üsküdar Üniversitesi Rektörü Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Bediüzzaman Said Nursi’nin eserlerinin psikiyatrilerin işini kolaylaştırdığını söyledi.

Tarhan, “Bediüzzaman, çağımızın hastalıklarına uygun psikolojik ve sosyolojik reçeteler hazırlamış ve uygulamıştır. Bediüzzaman’ın kitaplarını okuyan kişilerin kendine gelen hastalıkların bir hikmeti olduğunu idrak ediyor.” dedi.

Bediüzzaman Said Nursi vefatının 55’inci yıl dönümünde Üsküdar Üniversitesi Çağın Vicdanı Kulübü tarafından düzenlenen etkinlikte anıldı. Programda konuşan Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Bediüzzaman Said Nursi’nin hastalar risalesinin psikiyatrik açıdan önemli olduğunu söyledi. 

Hastalık Risalesinin hastalık algısını değiştirdiğini belirten Tarhan, “Bir insanı hasta eden değil de hastalığı algılayış biçimidir. Algılardır yani. Bizim gerçek eğimiz belli değildir. İnsanlar gerçekte algılarına inanırsa o algılar onu yönlendirmeye başlar. Hastalık konusunda da bir insan benim şu organım hastadır dediği zaman ve buna inandığı zaman odanın ortasında durup dururken sallanmaya başlar. Bediüzzaman bu Hastalar Risalesini yazdığı zaman hastalığa bakış açısını değiştirdiği zaman bir çok kimsenin hastalığı daha taşıyabilir hale getiriyor. Diğer bir özellikte kişide manevi kazanç algısı oluşuyor” diye konuştu. 

Hastalar Risalesinde Bediüzzaman’ın şükür ve sabır kelimesini kullandığını aktaran, Tarhan, “Mesela bu insan sabır ve şükür kelimesini kullandığı zaman bu hastalık bende ne duygusu oluşturur. Bununla kişi hastalığı kabullenip hastalığa mantıksal bir tanımlanma yapıp hastalık benim için ne anlama geliyor tarzında kabullenme ve sağlıklı bir adım atma konusunda bilinç kazanıyor. Bu şekilde kişiler hastalık ile ilgili korkularını yenmiş oluyorlar. Yani Hastalar Risalesi psikiyatrik anlamda çok önemli.” şeklinde konuştu.

‘BEDİÜZZAMAN ÇAĞIMIZA UYGUN PSİKOLOJİK REÇELER HAZIRLAMIŞTIR’

Bediüzzaman’ın çağımızın Mevlana’sı olduğunu kaydeden Tarhan, “Çağımızın hastalıklarına uygun psikolojik ve sosyolojik reçeteler ve uygulamıştır. Genelde bunları okuyan insan hastalığı tedavi ediyor diye düşünmemek lazım bunlar koruyucu ruh sağlığı etkisi yapıyor. Bir kişi Hastalar Risalesini alıp anlamlı bir şekilde okursa hastalığını şiddetinin ve acısının büyük bir ölçüde azaldığını ve hastalık ile ilgili bağışıklık sisteminin güçlendirebileceği psikoterapi etkisi olduğunu okuyan üzerindeki sonuçlardan gözlemliyoruz.” ifadelerini kullandı.

‘BEDİÜZZAMAN PSİKİYATRİLERİN İŞİNİ KOLAYLAŞTIRIYOR’

Bediüzzaman’ın kitaplarını okuyan kişilerin kendine gelen hastalıkların bir hikmeti olduğunu idrak ettiklerini anlatan Tarhan, üstadın kitaplarının psikiyatrilerin işini kolaylaştırdığını ifade etti. Tarhan, “Bu hastalık bana neden geldi, neden hastayım? Bunun gibi düşünceleri olan bir kimse bu kitapları okuduğu zaman bunların da bir hikmeti varmış. Bu hastalığı yaşamam gerekiyormuş diye bu hastalık bana ne öğretti? Gibi kişilerde sağlıklı düşünce tarzını oluşturuyor. Bu nedenle bu psikiyatrilerin işini kolaylaştırıyor.” şeklinde konuştu.

cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
3 Yorum