Bediüzzaman'ın eğitim fikirleri yenlikçi

Bediüzzaman'ın eğitim fikirleri yenlikçi

Bediüzzaman Said Nursi ve Eğitimde Yeni Açılımlar sempozyumu başladı

İbrahim Mert'in haberi:

Kültürlerarası Eğitim Ve Dostluk Derneği'nin (KADDER) Bediüzzaman Said Nursi vefatının 50. yılı münasebetiyle düzenlediği “Bediüzzaman Said Nursi ve Eğitimde Yeni Açılımlar” başlıklı sempozyum başladı.

Ankara'da Türkiye Diyanet Vakfı Konferans Salonu'nda düzenlenen sempozyumda konuşan KADDER Başkanı Mücahit Sarıyıldız, değerlerimize bağlı kalarak eğitimi çağın gelişmeleri ışığında yeniden ele almaya ihtiyaç olduğunu söyledi.

Bediüzzaman'ın eserlerinde en etkili eğitim metod ve usulleri kulladığına dikkat çeken Sarıyıldız, "erbabınca bu metodların açığa çıkarılmasına ihtiaç vardır" dedi.

Okullarda öğrencilere kitap okutulmakta zorlandılığını hatırlatan Sarıyıldız, "Bediüzzaman çobanlara, köylülere, çiftçilere okumayı hatta yazmayı sevdirmiş bir eğitimcidir" şeklinde konuştu. Sarıyıldız, Said Nursi'nin en büyük idealinin İslam Birliğinin sağlanması olduğunu belirtti.

Haşir Risalesi 1000 yıllık felsefenin tıkandığı alanı açmıştır

Açış konuşması yapan Prof. Dr. Himmet Uç, Bediüzzaman'ın yeni bir dünya yolcusu olduğunu ifade ederek, insana ve evrene modern çağda nasıl bakılması gerektiğini izah ettiğini söyledi. Bediüzzaman'ın döneminde medrese ve kilisenin dinsizlik ve laboratuvar karşısında gerilediğini vurgulayan Prof. Uç, "Risale-i Nur ile bu tahripleri tamir etmiştir" dedi.

Bediüzzaman'ın hayatında okumanın çok önemli olduğunu kaydeden Prof. Himmet Uç, "Kur'an'ın ilk emri oku olmasına rağmen geri kalmışlığın sebebi okumamaktır. Üstad hayatın her alanında savaşta, hapiste okumuş ve yazmıştır. Çok yenilikçi fikirler üretmiştir. Eğitimi tipler üzerine kurmuştur. Mesela Haşir Risalesinde iki kişi ve anlatan biri vardır. Bediüzzaman bu eserinde adeta o iki kişinin ellerinden tutarak örneklerle anlatmıştır. Haşir Risalesi 1000 yıllık felsefenin tıkandığı alanı açmıştır."

Açış konuşmalarının ardından birinci oturuma geçildi. Oturumda Prof. Dr. Alpaslan Özyazıcı moderatörlüğünde, Prof. Dr. Mustafa Kılıç Risale-i Nur’un Bilimlere Bakışı ve Fen Bilimleri Eğitimi, Prof. Dr. İdris Görmez Eğitim-Öğretim Dünyamızda Yeni Bir Açılım: Bediüzzaman Okulu, Prof. Dr. Adem Tatlı Okullarda Din ve Fen Bilimlerinin Birlikte Okutulması İhtiyacı ve Risale-i Nur Eğitim Modeli başlıklı tebliğlerini sunacak.

Sempozyuma Bediüzzaman Said Nursi'nin talebelerinden Abdullah Yeğin de katılırken, Merak Kitap tarafından kitap sergisi açıldı. Yazarlar kitaplarını imzaladı.

www.RisaleHaber.com

sempozyum1.jpg

mucahit_sariyildiz.jpg

himmet_uc.jpg

sempozyum2.jpg

merak_kitap.jpg