Bediüzzaman'ın vasiyetine üniversite desteği

Bediüzzaman'ın vasiyetine üniversite desteği

Kürt ve Alevi sorununun çözümünde tarihî adımların atıldığı dönemde Muş Alparslan Üniversitesi bir ilki gerçekleştirdi

Ahmet Bilgi'nin haberi:

Rektör Prof. Dr. Nihat İnanç, yeni açılan 'Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü'nün başlangıç adımlarını oluşturmak için fen edebiyat fakültesinde seçmeli olarak 'Kürtçe', eğitim fakültesi bünyesinde de 'Alevilik' dersi vereceklerini söyledi. Talebin YÖK tarafından uygun bulunduğunu belirten İnanç, derslere ikinci yarıyıldan itibaren başlanacağını daha sonraki süreçte ise bölüme akademik personel istihdamıyla devam edeceklerini kaydetti.

Mardin Artuklu Üniversitesi'nde de 'Kürt Dili ve Kültürü' adı altında anabilim dalı kurulduğunu hatırlatan İnanç, süreci birlikte yöneteceklerini söyledi. Mardin'in lisansüstü, kendilerinin ise lisans düzeyinde çalışma yapacaklarını belirten rektör, "Fransa'da bir Kürt enstitüsü var. Orayla görüşmelerimiz sürüyor. Kuzey Irak'taki üniversitelere ve bölümlere de bakacağız. İran'daki bölümlerle ilgili çalışmalarımız olacak. Bütün bunları toparlayıp kendi çalışma programımızı ortaya koyacağız." dedi. Rektör İnanç, dersleri kontenjanlar dahilinde bütün fakülte öğrencilerinin tercih edebileceğini ifade etti.

Lisân-ı Arabî vâcip, Kürdî câiz, Türkî lâzım

Bediüzzaman Said Nursi de Münazarat adlı eserinde yerel dillere bir anlamda seçmeli ders hakkı verilmesini ifade ediyor. Bediüzzaman, sin ve fen ilimlerinin birarada okutulacağı doğuda kurulacak üniversitede Arapça, Türkçe ve Kürtçe'nin okutulması gerektiğini şöyle ifeade ediyor:

Sual: Maksadını müphem bırakma, ne istersin?

Cevap: Câmiü'l-Ezher'in kızkardeşi olan, Medresetü'z-Zehrâ namıyla dârülfünunu mutazammın pek âli bir medresenin Bitlis'te ve iki refikasıyla Bitlis'in iki cenahı olan Van ve Diyarbakır'da tesisini isteriz. Emin olunuz, biz Kürtler başkalara benzemiyoruz. Yakînen biliyoruz ki, içtimaî hayatımız Türklerin hayat ve saadetinden neş'et eder.

Sual: Nasıl? Ne gibi? Niçin?
Cevap: Ona bazı şerait ve varidat ve semerat vardır.

Sual: Şeraiti nedir?
Cevap: Sekizdir.
Birincisi: Medrese nâm melûf ve menus ve cazibedar ve şevk-engiz itibarı olduğu halde büyük bir hakikati tazammun ettiğinden, rağabatı uyandıran o mübarek medrese ismiyle tesmiye.

İkincisi: Fünun-u cedideyi, ulûm-u medaris ile mezc ve derc; ve lisân-ı Arabî vâcip, Kürdî câiz, Türkî lâzım kılmak.
...

www.RisaleHaber.com