Bilinçsiz antibiyotik kullanımına dikkat

Bilinçsiz antibiyotik kullanımına dikkat

Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Beril Bayrak Bulucu çocuklarda sık görülen hastalıklar hakkında bilgi verdi. Bulucu, bilinçsiz antibiyotik kullanımının yarardan çok zarar verdiğini de söyledi.

Radyo 7’nin sevilen programcılarından Eda Çelebi’nin hazırlayıp sunduğu Eda’yla Gün Ortası programının dünkü konuğu Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Beril Bayrak Bulucu oldu. Beta ve rota virüsünün konusunun konuşulduğu programda obezitenin hangi yaş gruplarında görüldüğü ve kabakulak aşısı hakkında bilgiler verildi.


EDA: Çocukları tehdit eden hastalıklar nelerdir?

Beril Bayrak Bulucu: Okullar hastalıkların yayılmasında çok önemli bir ortamdır. Kış aylarında bir anda okullarda salgınlar başlıyor. En önemli hastalılar yüzde doksanı yakını çeşitli virüslere bağlı hastalılardır. Bildiğimiz domuz gribi haricinde birçok virüs var.

EDA: En bilinenleri Beta ve rota virüsümü oluyor?

Beril Bayrak Bulucu: Rota sık görülen ve çok fazla ishale sebep olan bir hastalıktır. Daha çok küçük çocuklarda, bebeklerde tehdit ama diğer hastalıklara baktığımızda çok başka şeyler de var. Beta da okul çağı hastalığıdır fakat düşünüldüğü kadar sık değildir.

EDA: Beta ve rota virüsü bulaşıcı mıdır?

Beril Bayrak Bulucu: İkisi de bulaşıcıdır. Beta çocuktan çocuğa çok hızlı bulaşıyor. Bu hastalık boğaz enfeksiyonuna neden oluyor. Bunun teşhisi önemli eğer teşhis konulmazsa romatizmaya neden olabiliyor. Beta virüsünün doğru teşhisi önemlidir.

EDA: Beta virüsü taşıyıcılarında tedavi kesin gerekiyor mu?

Beril Bayrak Bulucu: Mikrobu barındıran hasta için tedavi gerekiyor. Antibiyotikle tedavi ediliyor. Yalnız direk boğazı ağrıyor veya kırmızı diye antibiyotik vermek çok yanlış. Fakat beta teşhisi konulduğunda mutlaka antibiyotikle tedavi etmek gerekiyor. Bilinçsiz antibiyotik kullanmak yarardan daha çok zarar veriyor.

EDA: Rota virüsünün belirtileri nelerdir?

Beril Bayrak Bulucu: Rota virüsü şu anda yaygınlaşmaya başladı. Rota dünya geneline baktığınızda çocuk ölümlerinin en büyük sebebidir. Rota virüsü ishalle kusmayla başlayan ateşe sebebiyet veren en önemlisi ise çocuklarda iki yaşın altındaki çocuklarda rota virüs sıvı kaybına neden olabiliyor. Rotaya karşı aşılıyoruz çocuklar bu yöntem koruyucu olabiliyor. Çocuk sürekli kusuyor ve bu iki günü geçtiyse hekime gidilmesinde fayda var.

EDA: Çocuklarda en yaygın olan hastalıklardan biride zatüre midir?

Beril Bayrak Bulucu: Zatüre nadir olarak gördüğümüz bir hastalıktır. İlk başta çocuklar bir virüsle hasta oluyorlar. Bu virüs kendi başına zatüre ye sebep olabiliyor. Okul çocuklarında mikoplazma dediğimiz bir bakteri var. Bu hastalık tedavi edilmediğinde uzun zaman uğraştırır.

EDA: Bağışıklık sistemi güçlü olmayan çocuklar ne tür sağlık problemleriyle karşılaşıyorlar?

Beril Bayrak Bulucu: Bağışıklık sistemi zayıf olduğu zaman bu hastalıklar biraz daha sık olabilir. Yine bu virüsle başlayan enfeksiyon daha geç iyileşebilir. Bunun beslenmeyle çok ilgisi var. Beslenme çocuğun genel sağlığının çok önemli bir parçasıdır. Çocuğun ne ile beslendiği nasıl beslendiği çok önemlidir. Çocuğun beş öğün yemesi taze meyve ve sebze tüketmesi gerekir.

EDA: Obezite hangi yaş gruplarında belirgin hale geliyor?

Beril Bayrak Bulucu: Bu Amerika’dan başlayan ve dünyayı saran bir salgındır. En fazla dört beş yaş grubundan başlıyor. Fakat artık bebeklikte de görülebiliyor. Anne sütüyle beslenen bebeklerde obezite daha az görülüyor. Çocuğu yemek için zorladığınız zaman kendi mekanizmalarını bozuyorsunuz. Bir süre sonra çocuk doyduğunu ve acıktığını bilmiyor. Ortadan doyma sinyallerini kalkıyor ve bu sefer hep yemeye başlıyor. Bu yüzden bunları baştan bozmamak gerekiyor.

EDA: Kabakulak nasıl bir hastalıktır?

Beril Bayrak Bulucu: Kabakulak da okul çağının hastalığıdır. Kabakulak aşısı yaptığımız için çok fazla görülmüyor. Kabakulakta ikinci problemler olabiliyor. Bunlar; menenjit çeşitli iltihaplar ve ergenlik çağı başlarsa kısırlık olabiliyor.

EDA: Kabakulak başka hastalıklarla karıştırılabiliyor mu?

Beril Bayrak Bulucu: Çocukların çoğu iki aşı oldukları için aşının ilkini birinci yılda ikincisini ise dört altı yaş arası yâda okullarda da alabiliyorlar. Kabakulak virüsüyle hastalanma azaldı. Ancak çok benzer bir tabloyu farklı virüslerde oluşturabiliyor.

EDA: Menenjit hastalığı kanı zehirliyor mu?

Beril Bayrak Bulucu: Kanı zehirliyor derken bakteri oluşturuyor. Beyin zarındaki bakteri kanda da oluşuyor. Kandaki belli faktörlere bağlı şok tablosu yaşanabiliyor. Menenjit yüzde yüz geçebiliyor fakat zekâ gelişiminde bir problem olabiliyor.

EDA: Eklemek istediğiniz bir şey var mı?

Beril Bayrak Bulucu: Çocuklarımız hastalanmasın diye bir uyarıda bulunmak istiyorum. Hastalanmadan kesinlikle çocuk büyümüyor. Hastalanmakta bağışıklığın bir parçasıdır. Çok fazla vitamine dikkat etmek lazım. Vitaminleri alırken fazlası zarar olabiliyor. Karaciğerde hasara yol açan çalışmalar var.
Haber 7