Bilinçsiz kullanılan klimalar hasta ediyor

Bilinçsiz kullanılan klimalar hasta ediyor

Mardin Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı Dr. Oktay Baygün, yaz aylarında sıcaktan korunmak için vatandaşların sürekli klimalarını açık tutmasının çeşitli hastalıklara sebep olduğunu söyledi

Şeyhmus Edis'in haber

Baygün, klimanın sürekli açık tutulması ve bulunduğu mekândaki konumunun hatalı olmasından dolayı boyun, göğüs ve omuza gelen akımların hastalıklara neden olduğunu vurguladı.

Klimaların önünde uzun süre durulmaması gerektiğini ifade eden Baygün, "Klima akımına direk maruz kalmamak için uzak mesafede oturmak gerekir. Klimalı mekanlardan güneşli havaya çıkılması ya da güneşli havadan birden klimayla soğutulmuş bir alana girilmesi insan vücuduna çok büyük zarar vermektedir. Klimanın neden olduğu rahatsızlıkları önlemek için havayı yavaş yavaş soğutmak gerekir. Klimaların, ortamı belirli zaman aralıklarında soğutmak için kullanılması gerekir. Çok terliyken klimalı ortama geçmek vücut ısısını birden bire düşürdüğü için kas ve iskelet ağrılarına neden olmaktadır. Bilinçsiz kullanım özellikle kas romatizması, kireçlenme, astım ve üst solunum hastası olan vatandaşları büyük ölçüde etkiliyor." dedi.

Vücuda gelen klima akımlarının zatürreeye neden olabileceğine de dikkat çeken Baygün, "Bakımı yapılmamış klimalarda çeşitli mikroplar ürüyor. Klimalar, ortamdaki nemi kurutarak burun ve solunum yollarını koruyan mekanizmayı bozuyor. Bu da çeşitli enfeksiyonlara zemin hazırlıyor. Mümkün olduğu kadar klimalardan uzak yerde oturmak, ayrıca haftada bir kez dahi olsa klima temizliği yapmak çok önemli." diye konuştu.