Bisikletçilere hava yastığı
Herhangi bir çarpma anında hava yastığı işlevi gören boyunluk, aynı zamanda şık bir eşarp görünümünde.
Kask ya da eşarp…
Her ikisi de bisikletçiler için koruma sağlıyor. Dışarıdan bir moda aksesuarı gibi görünse de, içine yerleştirilmiş hava yastığı sayesinde bir kaza anında hayat kurtarabiliyor.
Endüstri tasarımcıları Anna Haupt ve Terese Alstin, görünmez bisiklet kaskı fikrini İsveç’in güneyindeki Malmö kentinin eski liman bölgesinde kurdukları şirkette hayata geçirmiş. Endüstri tasarımcısı Anna Haupt, şöyle konuşuyor:
“İnsanlar niye bisiklet kaskı takmıyor diye sokakta anket yaptık. İsveç’te bisiklet sürücülerinin yaklaşık yüzde 20’si kask takıyor. Diğer pek çok ülkede bu oran daha da düşük. Bazıları, görünümünü kötü bulduklarını, kaskın saç şeklini bozduğunu söyledi, bazıları da, ‚altına şapkam sığmıyor’ dedi. Her tür neden sayıldı. Biz de ‚o zaman saçı bozmayan, hafif, göze batmayan, katlanabilir ve her kıyafet tarzına uyabilecek bir kask icat edelim’ dedik.”k hava yastıkları İsveç'te
Bu buluşun arkasında hummalı bir matematik ve teknik çalışma yatıyor. Geliştirilmesi neredeyse yedi yıl sürmüş. Yatırımcılar tarafından ve para ödülleriyle finanse edilmiş.
İçine yerleştirilmiş algılayıcılar, kullanan kişinin vücut hareketlerini sürekli analiz ediyor. Ani fren ya da lastiklerin şişirilmesi gibi normal hareketlerle, bir kaza sırasındaki hareketleri birbirinden ayırt edebiliyor ve sadece kaza anında devreye giriyor.
NASIL ÇALIŞIYOR?
Şirketin bir başka kurucusu Terese Alstin ise şunları söylüyor: „Şöyle çalışıyor: Boynunuza geçirip fermuarını çekiyorsunuz ve bu düğmeye basarak çalıştırıyorsunuz. Sinyal sesiyle birlikte sistemin devrede olduğunu gösteren ışık yanıyor. Hava yastığı şişince basınç yoluyla kumaşın kenar kıvrımı açılıyor ve yakanın üst kenarından hava yastığı ortaya çıkıyor."
Anna Haupt, " Hava yastığı sağlam naylondan yapılma. İçinde plastik folyo bulunuyor. Kartuşun içindeki gaz buraya akıyor. Bunlar Hövding'i harekete geçiren platinler, bunlar da sürücünün hareketlerini sürekli, saniyede 200 kez analiz eden algılayıcılar“ şeklinde bilgi veriyor.
Hava yastığının fiyatı 450 Euro. Pek ucuz sayılmaz. Çünkü hava yastığı bir kez açıldı mı, bir daha kullanılamıyor. Buluşa imza atanlar bunu öncelikle bir tasarım objesi olarak görüyor. Bu nedenle kumaş kılıfı değiştirilebiliyor.
Şu an ellerinde iki ayrı tasarım var. Zamanla sayıları daha da artacak. Modacılarla birlikte çalışmayı da planlıyorlar.
Anna Haupt, „Kılıfın tasarımına çok kafa yoruyoruz. Hep yenilikçi ve avangart görünmesine dikkat ediyoruz. Asla sıkıcı ve sıradan olmamalı. Amacımız, hep trendlerin bir adım önünde olmak“ diye konuşuyor.
YALNIZCA KASK DEĞİL BİR MODA AKSESUARI
Terese Alstin, „Satış imkânlarını da çeşitlendirmek istiyoruz. Çünkü bu bir moda aksesuarı, bir moda ürünü. Sadece bisiklet ya da spor mağazalarında değil, butiklerde de satılabilmeli“ diyor.
Buluş, piyasaya çıkar çıkmaz büyük ilgi gördü. Anna Haupt ve Terese Alstin, 2011'in Eylül ayında 100 bin Euro ödüllü „Index Award“a layık görüldü.
Jüriyi en çok etkileyen, bisiklet kaskına tamamen yeni bir bakış açısı getirmeleriydi.
Anna Haupt, „Index Award, dünyanın tasarım alanındaki en büyük ödülü ve alabileceğimiz en güzel ödül. İkimiz de endüstri tasarımcısıyız ve böyle bir ödül kazanmak, dünyanın en iyi tasarımcıları arasında sayılmak tabii ki sektördeki prestiji artırıyor. Bu gerçekten çok farklı bir şey“ diye konuşuyor.
Moda aksesuarı şeklindeki hava yastıkları geçen yılın kasım ayından bu yana İsveç ve Norveç’te satılıyor. İnternet üzerinden de Avrupa çapında pazarlanıyor. Şimdiye kadar 600’den fazla Hövding satıldı.
İnternethaber