Bitkisel ürünler ve alternatif tıp için uyarı

Bitkisel ürünler ve alternatif tıp için uyarı

Bilinçsiz bitkisel ürünler ve alternatif tıp yöntemleri halk sağlığını tehdit ettiği beleirtildi.

Samsun Tabip Odası Başkanı Cem Şahan, ''Bilinçsiz bitkisel ürünler ve alternatif tıp yöntemleri halk sağlığını tehdit ediyor'' dedi.

Şahan, yaptığı yazılı açıklamada, modern tıbba alternatif veya tamamlayıcı tedaviler tüm zamanlarda var olmasına rağmen 2000'li yıllardan sonra Türkiye ve Samsun'da ciddi oranda arttığına işaret etti.

Bitkisel ilaç pazarının dünyada yıllık 150 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaştığına işaret eden Şahan, bu rakamın Türkiye'de ise 600-700 milyon dolar civarında olduğunu kaydetti.Cem Şahan, bunun sonucunda bitkisel ilaçların kalite ve güvenliğinin sağlık otoriterleri ve halk için önemli bir konu haline geldiğini belirtti.

Bitkisel ilaçların güvenli olduğuna inanılsa bile bazılarının önemli yan etkileri olduğunun altını çizen Şahan, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:
''Bilinçsiz bitkisel ürünler ve alternatif tıp yöntemleri halk sağlığını tehdit ediyor. 1987'den itibaren Sağlık Bakanlığı'nın bitkisel ilaç politikası kesinti ve dalgalanmalar içermektedir. Bunun için bu ürünleri ithal etmek isteyenler Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'na başvurarak, gıda desteği izni alıp, bu ürünleri piyasaya sunmaktadırlar. Her ne kadar bitkisel ilaçların güvenli olduğuna inanılıyorsa da bazılarının önemli yan etkileri vardır. Örneğin efedrin içeren bitkisel katkı zayıflama çayları, kalp krizi ve ani ölümlere yol açabilmektedir. Tahminlere göre 400'den fazla, birbirinden farklı bitki ve baharat, bitkisel çay hazırlanmasında kullanılmaktadır.

Çoğunun karaciğer üzerine toksik etkileri mevcuttur. Samsun'da yaygın kullanılan karabiberin dengesizlik, aşırı uyku hali, koma, atak ve görme bozukluğu yaptığı bilinmektedir. Bitkilerde fotosentez sonucu meydana gelen düzinelerce metabolit bir arada bulunmaktadır. Her bir bileşiğin, kullanılan miktarına bağlı olarak tedavi edici ya da toksik bir etkisi söz konusudur. Şişmanlık tedavisinde kullanılan bitkisel ürünlerin yan etkilerinden kaynaklanan ciddi sorunlar oluşmaktadır. Bitki ilaç etkileşimi önemli başka sorundur. Bugün yaygın olarak kullanılan hipertansiyon ilaçları ile birlikte alınan bitkisel ürünler yüksek sağlık riskleri getirmektedir.''
Şahan, Sağlık Bakanlığı'nın bu konuda önlem almasını istedi.
Dünya Bülteni