Bu kasırga 45 bin km hızla esiyor
Saniyedeki hızı takriben 45,000 kilometre. Söz konusu esintinin saatti hızı, NASA'dan verilen bilgilere göre bir milyon mil
Dünyada ölçülebilen en şiddetli rüzgar yaklaşık 240 - 250 kilometre hızla esen kasırgalar. Saturn'deki kasırgaların hızının saatteki hızının 2 bin kilometre olabileceği tahmin ediliyor.
Ancak uzayda insan aklının sınırlarını zorlayacak öyle hızlı hareketler yaşanıyor ki şaşırmamak elde değil.
NASA'nın uzaydan elde ettiği son fotoğraftaki hareketlilik, bildiğimiz fırtınalardan kat be kat hızlı. Işık hızının neredeyse altıda birine yakın hızda esiyor bu kasırga. Saniyedeki hızı takriben 45,000 kilometre. Söz konusu esintinin saatti hızı, NASA'dan verilen bilgilere göre bir milyon mil.
Aslında söz konusu "esintinin" olduğu yer çok uzak değil. Dünyadan sadece 50 milyon ışık yılı uzaklıktaki NGC 1068 olarak bilinen galaksinin merkezinde.
Dünyaya en yakın ve en parlak galaksilerden olan NGC 1068'in tam ortasında. Tıpkı dünyamızın içinde bulunduğu Samanyolu galaksisinde olduğu gibi, süper büyüklükte ve hızla büyüyen karadeliğe sahip. İşte sizlere bahsettiğimiz inanılmaz hızdaki fırtına bu karadeliğin merkezine yakın noktada yaşanıyor.
Aslında bilim dünyası için çok da hayret verici bir hız söz konusu değil. Ama normal insan aklı ve dünya ölçüleri ile düşündüğümüzde, aslında evrenimizin ne kadar büyük bilinmeyen olduğunu çok daha iyi kavrayabiliyoruz.
Chandra’nın Yüksek Enerji Nakil Sepktometresi ile elde edilen X ray görüntüleri ve spectralara göre, yapılan ölçümlere göre, NGC 1068 merkezinden güçlü bir rüzgar ile saat başına yaklaşık bir milyon mil oranında savrulmuş. Genellikle gazla çevrelenen rüzgar, kara deliğe doğru girdap gibi hızlanarak ve dönerek ilerliyor. Gazın bir kısmı bir kısmı kara deliğin içine çekilirken, bir kısmı uzağa savrulmuş.