Çocuğunuz ateşlenirse telaşa kapılmayın

Çocuğunuz ateşlenirse telaşa kapılmayın

Yetişkinlerle karşılaştırıldığında bebekler ve çocuklar daha sık ve daha şiddetli ateşlenir.

Bunun nedeni; merkezi beyinde bulunan ısı ayarının henüz tam olarak gelişmemiş olmasıdır. Bu nedenle ateşe sebep olan faktörlerle karşılaşıldığında termometre yükseliyor ve aynı şekilde ısı ani bir biçimde tekrar düşebiliyor. Kadıköy Şifa Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Arzu Yaşaroğlu Erkum, vücudun enfeksiyonlara (bakteri ve virüsler) ateş ile cevap verebildiğini, çoğu zaman da ateşin daha sonra gelecek olan bir hastalığın ilk belirtisi olabileceğini söyledi.
Anne-babalar için önemli olan şunu bilmeleridir: Ateşin yüksekliği hastalığın ciddiyeti hakkında bilgi vermez. Ateş, vücudun savunma mekanizmasının çalıştığının bir göstergesidir. Bebek üç aylıktan daha küçük ise susmadan sürekli ağlıyorsa, burnu temizlendiği halde nefes almakta güçlük çekiyorsa, yutkunamıyor ya da sıvı içemiyorsa, tuvaletini yaparken ağrısı oluyorsa, 24 saatten fazla anlam veremediğiniz bir ateşi varsa doktora başvurmalısınız.

Ateş nasıl doğru ölçülür?

Evdeki ecza dolabınızda mutlaka bulunması gereken araçlardan biri ateşölçerdir (derece). Peki doğru ölçüm nasıl yapılmalı? Ağızdan mı, koltukaltından mı, makat veya kulaktan mı? Uzmanlar genelde makat yolunu tercih ediyor. Makattan ölçüm yapmak için dereceye bir miktar yağ sürün. Çocuğu yan yatırıp dizlerini hafifçe bükün. Dijital bir ateşölçerle 30 saniye boyunca vücut ısısını ölçün. Sonuç koltukaltından yarım derece daha yüksek olacaktır. Ağızdan ölçüm yaşça daha büyük çocuklar için uygundur. Ateşölçer 2-3 dakika dilin altında veya yanak boşluklarında tutulmalı. Değerler makattan alınanlara göre yarım derece daha düşük olacaktır. Koltukaltı ölçümü çok yaygın bir yöntem olmasına rağmen güvenilirlik oranı düşüktür. Buradan yapılan ölçümün sonucu makattan yapılanla karşılaştırıldığında yaklaşık olarak 1 derece daha düşüktür.
Zaman