Çocuğunuz toprak yiyorsa
Demir eksikliği, yanlış beslenme gibi nedenlerle ortaya çıkan kansızlığın ilk belirtisi toprak yemedir
Çocuğunuzu elinde bir avuç toprak keyifle yeren görseniz neler hissedersiniz? Günümüzde birçok anne bu sorundan mustarip. Toprak yemenin tek nedeni ise kansızlık.
Pekçok nedene bağlı olarak gelişen kansızlıkta çocukların bu eksikliği gidermek için bilinçsizce başvurduklarını yollardan biri de toprak yemek. Dr. Semih Songür, çocuklarda kansızlığın bir çok sebebinin bulunmasına rağmen en sık görülen nedenin demir eksikliği olduğunu söyledi.
Demir eksikliğine yol açan nedenlerin ise yeterli ve dengeli beslenememe yüzünden yetersiz demir alımı olduğunu kaydeden Songür, “Hızlı büyüme sebebiyle demir ihtiyacı artar. Eğer yeterli derecede demir içeren gıdalar tüketilmezse kansızlık ortaya çıkar. Kansızlığın bir başka sebebi ise kan kaybı va parazitlerdir.” dedi.
BELİRTİLERİ
Kansızlığın bir çok belirtisi olduğunu dile getiren Songür bunları şöyle sıraladı: “Hafif solukluk dışında bir belirti vermeyebilir. Ancak kan analizleri sonucu kansızlık saptanabilir.
Kansızlık belirgin ise solukluk, halsizlik, huzursuzluk, iştahsızlık, çabuk yorulma, oturma, emekleme ve yürümekte gecikme, öğrenmede güçlük, davranış bozuklukları, ateşli hastalıklara yatkınlık, huysuzluk belirtileri görübelir. Bunun yanında toprak yeme gibi bariz belirtiler de ortaya çıkabilir.”
KANSIZLIĞI ÖNLEME YOLLARI
Dr. Semih Songür, kansızlığın önüne geçmek için bebeğin ilk 6 ay anne sütü ile beslenmesinin çok önemli olduğunun altını çizerek, “İlk iki üç aydan sonra doktor kontrolünde ek demir içeren damla verilebilir. Gelişme çağındaki çocuklar ise dengeli beslenmelidir. Demir içeriği zengin süt, kırmızı et, yumurta, balık, kuru fasülye, kuru kayısı, incir, ceviz, fındık gibi gıdalar bol bol tüketilmelidir.
İnek sütü tüketimi günlük yarım litreyi geçmemelidir. Katkısız portakal suyu, limonata gibi C vitamini içeren besinler de demir emilinimi artırır. Çocuklar zaten bu yaz günlerinde limonata ve meyve sularını severek tüketir. Buna karşın çay ve kahve gibi içecekler de demir emilinimi azaltır. Bu sebeple çocuklara çay ve kahve verilmemelidir” dedi.
Bugün