Çocuğunuz yılda kaç kez hastalanıyor?
Başoğlu, yıl içinde çok sayıda tekrarlanan solunum yolu enfeksiyonu, zatürre ve orta kulak iltihabı hastalıklarına dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.
İzmir Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mürşide Tuncel Başoğlu, yıl içinde çok sayıda tekrarlanan solunum yolu enfeksiyonu, zatürre ve orta kulak iltihabı hastalıklarına dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Okulların açılması, öğrenciler için yeni eğitim yılı heyecanının, aileleri içinse enfeksiyon hastalığı endişesinin başlangıcı oldu. Boğaz ve burunda iltihaba yol açan 200'den fazla mikrobun (virüs, bakteri) öğrencilerde üst solunum yolu enfeksiyonlarına neden olduğuna dikkat çeken İzmir Üniversitesi Tıp Fakültesi Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mürşide Tuncel Başoğlu, ebeveynler için önemli uyarılarda bulundu.
Başoğlu, “Yılda 7'den fazla solunum yolu enfeksiyonu, 2'den fazla zatürre ya da yılda 2-4 kez orta kulak iltihabı geçiren çocuklara bağışıklık sitemine ilişkin bazı ileri tetkikler yapılması gerekebilir” dedi.Üst solunum yolu enfeksiyonlarının düşünülenin aksine havanın soğuması veya çocuğun üşümesi ile ilgili olmadığını belirten Yrd. Doç. Dr. Başoğlu, “Çocuklar kışın daha çok hasta olurlar, çünkü okula gitmeleri virüsler ile karşılaşmayı arttırır. İnsanlar hava soğuk olduğu için zamanlarının büyük çoğunluğunun iç ortamlarda geçir, birbirleri ile daha fazla yakın temasta kalır. Ayrıca düşük nem oranı ve ısıtılmış iç ortam burun mukozasını kurutur; bu durum da çocukları soğuk algınlığına yol açan mikroplara karşı daha hassas hale getirmektedir” dedi.
Hastalık etkeni virüsle karşılaştıktan 1-3 gün sonra ortaya çıkan belirtilerin halsizlik, iştahsızlık, ateş, üşüme, titreme, burun akıntısı, burun tıkanıklığı, boğaz ağrısı, ses değişikliği, hapşırık ve geniz akıntısı, hafif öksürük olduğunu belirten Başoğlu, kreşe giden çocuklarda enfeksiyon görülme sıklığı daha fazla iken, yaş büyüdükçe üst solunum yolu enfeksiyonu görülme sıklığının azaldığını söyledi. Çocukların birçoğunun yılda 5-8 kez üst solunum yolu enfeksiyonu geçirdiği bilgisini veren Başoğlu, “Ergenlik çağındaki bir çocuk yılda 2-4 üst solunum yolu enfeksiyonu geçirebilir. Ancak yılda 7den fazla solunum yolu enfeksiyonu, 2'den fazla zatürre ya da yılda 2-4 kez orta kulak iltihabı geçiren çocuklarda başta bağışıklık sitemine ilişkin bazı tetkikler olmak üzere bazı testlerin yapılması gerekebilir” dedi.
Kimi tedavilerin burun akıntısı ve tıkanıklığı gibi bazı şikâyetleri azaltabildiğini ancak kısa sürede iyileşmeyi sağlamadığını ifade eden Yrd. Doç. Dr. Başoğlu, en sık yapılan hatalardan birinin gereksiz antibiyotik kullanımı olduğunu söyledi. Antibiyotiklerin bakterileri öldürdüğünü ancak üst solunum yolu enfeksiyonlarına yol açan virüsleri öldürmediğini vurgulayan Başoğlu, “Viral enfeksiyonlarda gereksiz antibiyotik kullanılması bakterilerde direnç gelişimine yol açmakta, gerçekten bu ilaçlara ihtiyacımız olduğunda ise işe yaramamaktadır” diyerek antibiyotiklerin sadece doktor önerisi ile kullanılması gerektiğini hatırlattı.
Sıvı alımının arttırılması, serum fizyolojik ile burun temizlenmesi ve aspire edilmesi, ateş 38 dereceden yüksekse ılık duş yaptırılması, soğuk uygulama yapılması ve/veya ateş düşürücü verilmesi gibi destek tedavilerin uygulanabileceğini belirten Başoğlu, “Hastalıktan korunmak için hasta kişilerden uzak durmalı, sık ve doğru el yıkamalı, kağıt mendil kullanmalı ve kullanılan mendil hemen çöpe atılmalı, kapalı ortamlar havalandırılmalı, özellikle birçok çocuğun bir arada bulunduğu ortamlarda oyun alanları ve oyuncaklar uygun şekilde temizlenmeli” derken grip aşısının da yaptırılmasının önemine değindi.
Haber7