Çocuk, kulaklarıyla değil, gözleriyle terbiye alır

Çocuk, kulaklarıyla değil, gözleriyle terbiye alır

Aile danışmanı ve iletişim uzmanı Yrd. Doç. Dr. Ömer Doğru, çocukların kulaklarıyla değil gözleriyle terbiye aldığını, ebeveynlerin çocuğa model olması gerektiğini söyledi.

Fatih Karakılıç'ın haberi:

 Çocuklara akıl verilmemesini isteyen doğru, "Çocuğunuzu önce ciddiye alın, empati kurmayı unutmayın." dedi.

 Çocukla sağlıklı iletişim kurulması için çocuğun fikrinin alınması gerektiğini belirten Yrd. Ömer Doğru, çocuğa sürekli kendisiyle gurur duyduğunun söylenmesinin önemli olduğunu dile getirdi. Doğru şunları kaydetti: "Çocuğunuzun hayallerini sorun; olaylara hangi pencereden baktığını ona sorarak hayallerini ve umutlarını öğrenin ve fikirlerinizi söyleyin. Israrcı olmayın; bir şeyi istemiyorsa bir sebebi vardır onu bilmeden ısrar ederseniz ve ikna etmeden zorlarsanız uzaklaştırırsınız. İnatlaşmayın; rakip görmeyin, zorda kaldığınızda sesinizi yükselterek susturmayın, nefret ettirirsiniz. Telafisi çok zor olur sonra. Jest yapın; sevdiğinize, eşinize amirinize yaptığınız gibi jest yapın ve yaptığınızı başına kakmayın. Kucaklayın; onu bir bütün olarak kabul edin ve davranışlarını tek tek değerlendirin. Toptan başarısız ve yaramaz tembel gibi sıfatlardan kaçının. Yapamadığınız bir iş için amiriniz, patronunuz size sebebini sormadan 'geri zekalı, salak, işe yaramaz' derse hoşunuza gidiyorsa siz de söyleyin. 'Lütfen'li konuşun; emir vermeyin rica edin ve oyun saatinde veya bir şeyle uğraşırken sizin için önemli ama onun için saçma bir istekte bulunmayın."

ASLA ALAY ETMEYİN

Ebeveynlerin çocuğa model olması gerektiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Ömer Doğru, çocukların kulaklarıyla değil gözleriyle terbiye aldığını söyledi. Çocukların, öncelikle anne ve babalarının söyledikleri yerine davranışlarını yakın takibe aldığını anlatan Doğru, ŞÖYLE DEVAM ETTİ: "Çocuklar, nasihat yerine gözlemleriyle terbiye alabiliyor. Çocuğunuza ne istediğini sorun. Birey olarak kendisine saygı duyduğunuzu ve önemsediğinizi hissettirin. Çocuklaşmadan onunla oynayın, büyük paylaşımcı ve sabırlı olun, asla alay etmeyin, yaptıklarını küçümsemeyin. Ona karşı hatanız olduysa hukukunu çiğneyecek bir durumla karşılaştıysanız veya verdiğiniz sözü yerine getirmediyseniz özür dileyin, bu sizi yüceltir. Sevincinizi de üzüntünüzü de paylaşın ve mutlaka dinleyin, mutabık olmadığınız durumları anlatın. Ondan talepleriniz içten samimi ve nezaketle olursa yaklaşımı da çabuk olur. Ben dilini kullanın. Kendi yaşına ve durumuna göre sorumluluk verin ve takip edin. Hatasını telafi etme şansı verin ki içine atıp psikolojisini bozmasın. Söyledikleriniz davranışlarınıza uysun . Yalan söylemeyin, yapamayacağınız şeyleri vadetmeyin. Arkadaşlarının yanında küçük düşürmeyin, küçümsemeyin, azarlamayın. Bu durum aranızdaki bağları kopartır. Onun üzüntülerini saçma bulmayın. 'Erkek adam ağlamaz, koca kız oldun hala bu aptalca şeylerle uğraşıyorsun' gibi cümleler kullanmayın herkesin makulu kendisine aittir."

Ebeveynlerin çocukla kaliteli vakit geçirmesi gerektiğini tavsiye eden Yrd. Doç. Dr. Ömer Doğru, "Onunla kıymetli zaman geçirin. Sadece ona aiti olsun ve değer verdiğinizi hissettirin. Başarısızlıklarının sebeplerini kapasiteye bağlayıp ümitsizliğe sevk etmeyin, engelleri ortadan kaldırın, yeniden başarmasını sağlayın. Onu eksikleriyle değil becerileriyle, küskünlükleriyle değil sevinçleriyle tanırsanız ve bunun için ona zaman ve imkan tanırsanız, dünyanın en zevkli ve en güzel paylaşımlarını sağlarsınız .İşte o zaman iç huzurunu tamamlamış olur ve doğru bir birey yetiştirmiş olursunuz. Aksine davranırsanız hayat sizin için zehir, hayaller sizin için serap olur." diye konuştu.

Cihan