Çocuklarda parmak emme alışkanlığı, çene ve damak yapısını bozuyor
Çocuklarda parmak emme alışkanlığının, üst çene ile alt çene arasındaki dengenin bozulmasına neden olduğu bildirildi.
Parmak emme alışkanlığının anne karnında başladığını belirten Manavgat Devlet Hastanesi Başhekimi ve Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Kuru, anne ve babaların çocukları uyurken parmağını emmesine izin vermemesi gerektiğini ifade etti. Doğumdan sonra uzun süreli sağ ve sol başparmağın emilmesinin üst damakların dişleriyle birlikte öne çıkmasına yol açtığına dikkat çeken Kuru, "Çocuk uyurken farkına varmadan dişlerini ve damağını ileriye doğru iteler." dedi.
Parmak emme alışkanlığını emzik kullanmasıyla önüne geçilebileceğini belirten Kuru, anne ve babanın çocuğu uyurken başparmağını ağzında çıkarmasını tavsiye etti.
Sürekli parmağını emen çocuklarda ön çene ve damak yapısının, alt çene ve damak yapısına göre önde olacağını dile getiren Kuru, kısmen de olsa bunun konuşma ve diş bozukluğunu etkileyebileceğini söyledi.
Kuru, "Çocukların doğum sonrası sürekli başparmağı emmesi dama ve diş yapılarını bozuyor. Anne ve babalar çocukları uyurken parmağı ağzında ise çıkarsınlar. Çocukların parmağını emmesi sağlık açısından da uygun değil. Parmağın değdiği bir yerde mikrop olabilir. Böylece o mikrop parmak yoluyla ağza bulaşmış olur." diye konuştu.
Zaman