Çocukları beslerken obeziteyi unutmayın
Obezitenin gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin en önemli sağlık sorunlarından birisi olduğu bildirildi
Obeziteyi; 'genel olarak bedenin yağ kütlesinin yağsız kütleye oranının aşırı artması sonucu boy uzunluğuna göre vücut ağırlığının arzu edilen düzeyin üstüne çıkması' olarak tanımlayan Bursa Dörtçelik Çocuk Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. İsmail Özcan, beslenmenin anne karnında başladığına dikkat çekti.
İnsanın sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması için gerekli olan besinleri yeterli ve dengeli miktarda alıp vücutta kullanabilmesinin önemine vurgu yapan Özcan, "Karın doyurmak, açlığı bastırmak, canının çektiği şeyleri yemek veya içmek değildir. Günlük yaşamda bireylerin (gebe, emzikli, bebek, okul çocuğu, genç, yaşlı, işçi, sporcu, kalp-damar, şeker, yüksek tansiyon hastalığı, solunum yolu bozuklukları vb.) yaşa, cinsiyete, yaptığı işe, genetik ve fizyolojik özelliklerine ve hastalık durumuna göre değişen günlük enerjiye ihtiyacı vardır. Sağlıklı bir yaşam sürdürmek için, alınan enerji ile harcanan enerjinin dengede tutulması gerekmektedir." dedi.
Yetişkin erkeklerde vücut ağırlığının yüzde 15-18'i, kadınlarda ise yüzde 20-25'inin yağ dokusu oluşturduğunu belirten Başhekim Dr. İsmail Özcan, günlük alınan enerjinin harcanan enerjiden fazla olması durumunda, harcanamayan enerji vücutta yağ olarak depolandığını ve obezite oluşumuna neden olduğuna işaret etti.
Teknolojideki gelişmelerin yaşamı kolaylaştırdığını, günlük hareketleri önemli ölçüde sınırladığını kaydeden Özcan, "Obezite; besinlerle alınan enerjinin (kalori) harcanan enerjiden fazla olması ve fazla enerjinin vücutta yağ olarak depolanması sonucu ortaya çıkan, yaşam kalitesini ve süresini olumsuz yönde etkileyen bir hastalık olarak kabul edilmektedir. Özellikle çocukların beslenmesinde dikkatli olunmalı. İstemeyerek de olsa obeziteye davetiye çıkarmamak gerekiyor." uyarısında bulundu.
Cihan