Çocukları Kış Hastalıklarından Koruyun

Çocukları Kış Hastalıklarından Koruyun

Soğuk havaların iyice etkili olmaya başladığı şu günlerde kış hastalıkları en çok çocukları etkiliyor.

Kapalı ve kalabalık ortamlarda, okullarda, kreşlerde hastalık yapan mikrop ve mikroorganizmaların artması minikleri hasta ederken, uzmanlar kış hastalıklarından korunmanın yollarını anlattı.
 
Soğuk havaların iyice etkili olmaya başladığı şu günlerde kış hastalıkları en çok çocukları etkiliyor. Kapalı ve kalabalık ortamlarda, okullarda, kreşlerde hastalık yapan mikrop ve mikroorganizmaların artması minikleri hasta ederken, uzmanlar kış hastalıklarından korunmanın yollarını anlattı.
 
Çocukları etkileyen kış hastalıkları ve korunma yolları hakkında bilgi veren Adana Avrupa Hospital Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. İsmet Öncü, soğuk hava denilince akla ilk gelen hastalıkların üst solunum yolu enfeksiyonları, nezle, grip, farenjit ve orta kulak iltihapları olduğunu söyledi. “Bu hastalıklar kışın daha çok enerji sarf eden bedenleri kolayca etkiliyor” diyen Öncü, "Kış aylarında hastalıklar damlacık yoluyla bulaşır. Yani öksürme, hapşırma gibi durumlarda vücuttan çıkan virüsler enfekte damlacıklar halinde havada kalır. Bu şekilde çevreye yayılan virüsler solunum yoluyla, tokalaşmayla, öpüşmeyle sağlıklı bir bedene girer ve hasta eder" şeklinde konuştu.
 
Kış aylarında özellikle çocukların dengeli beslenmesine, uykusuna ve sıvı tüketimine dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Öncü, "Eğer mümkünse çocuklar kapalı ve kalabalık ortamlardan uzak tutulmalıdır. Bulundukları ortam sürekli havalandırılmalı ve hijyeni sağlanmalıdır. Ayrıca çocuklarımıza el yıkama alışkanlığı mutlaka kazandırılmalıdır" dedi.
 
“BAĞIŞIKLIĞINI GÜÇLENDİRİN, İYİ BESLEYİN”
İştahsız ve sağlıksız beslenen çocuklarda hastalık riskinin arttığını bildiren Öncü, “Normal beslenen çocukların ekstra vitamine ihtiyacı olmuyor. Fakat iştahsız ve sağlıksız beslenen çocukları güçlendirmek adına ekstra C vitamini veya bu vitamini içeren besinlerin verilmesi gerekiyor. Ancak bu takviyeye başlamadan önce mutlaka bir hekime danışılmalı’’ ifadelerini kullandı.
 
Dr. Öncü, çocuklarda çinko değerinin düşük olmasının,enfeksiyonların artmasına sebep olacağını da dile getirdi. Kış aylarında çocukların özellikle protein değeri yüksek gıdalar alması gerektiğine dikkat çeken Öncü, şunları söyledi:
 
"Beslenme sırasında alınacak besinlerin türü önemli. Kış aylarında metabolizma yavaşlıyor ve bu nedenle enfeksiyonlara karşı direnç oluşuyor. Özellikle protein grubu, çocuklar için çok yararlı besin öğeleri içeriyor. Hayvansal gıdalardan elde edilen proteinler arasında et, süt ve yumurta bulunuyor."
 
"BU ÇOCUKLARA GRİP AŞISI ŞART"
Son dönemlerde grip aşısıyla ilgili ortaya atılan spekülasyonlara da açıklık getiren Öncü, "Astımı, alerjisi, şeker hastalığı, doğuştan bağışıklık bozukluğu olan ve kanser tedavisi gören çocuklar mutlaka grip aşısı olmalıdır. Bu risk grubundaki çocuklara ilk 3 yaşına kadar belirli aralıklarla 2 doz yapılmalıdır. Grip virüsü her yıl mutasyona uğrayan ve kendini yenileyen bir virüs olduğu için 3 yaşından sonra her yıl bir doz grip aşısı yapılmalıdır" dedi.
 
Çocuklarda antibiyotik kullanımına vurgu yapan Öncü, grip, nezle, üst solunum yolu hastalıkları, ishal gibi durumlarda antibiyotik kullanımını önermediklerini ifade etti. Öncü, "Antibiyotikler, üst solunum yolu hastalıklarının alt solunum yollarına inmesi, bademcik enfeksiyonuna çevirmesi, kulakta sıvı toplanması gibi durumlarda etkili oluyor. Aksi takdirde kullanılan antibiyotikler hem vücuttaki gerekli bakterileri öldürüyor hem de hasta eden bakterilerin ilaca karşı direnç sağlamasına sebep oluyor" diye konuştu.
 
Haberler 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.