Çocukları küçük yaşlarda mesleklere yönlendirmeyin

Çocukları küçük yaşlarda mesleklere yönlendirmeyin

Gediz Üniversitesi Psikolojik Danışmanı Orhan Keskin, ailelerin çocukları küçük yaşta doktor, mühendis, öğretmen gibi mesleklere yönlendirilmemesi gerektiğini söyledi.

Bülent Bolatçı'nın haberi:

Keskin, "Eğer bir çocuk robot gibi her şeyi sessizce yapıyorsa anormaldir. Ancak çocuk sizi çıldırtıyorsa ve ortalığı dağıtıyorsa çocuğunuz normaldir." dedi.

Şehzade Eğitim Kurumları bünyesinde faaliyet gösteren Özel Yavuz Selim Top İlkokulu ve Ortaokulu öğrencilere ve velilere yönelik 'Mutlu Aile Başarılı Çocuk' isimli aile semineri düzenledi.

    Amasya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Kongre ve Kültür Merkezi Salonu'nda düzenlenen seminere Gediz Üniversitesi Psikolojik Danışmanı Orhan Keskin konuşmacı olarak davet edildi.

Öğrenci ve velilere hitap eden Keskin, çocukların başarısı için ailede eğitim ve aile bireyleri arasındaki sağlıklı iletişimin önemine değindi. Günümüzde en büyük sermayenin bilgi olduğunu ifade eden Keskin, sürekli okumanın başarıyı kaçınılmaz kıldığını belirterek, "Öğrenmede anne ve babanın çok büyük rolü var. Eskiden 'büyük balık küçük balığı yutar' sözü hâkimdi; ancak günümüzde 'hızlı balık yavaş balığı geçer' lafı geçerlidir. Çünkü sürekli öğrenme-okuma azminde olan bireyler başarılı olacaklardır. Dünyanın en zeki insanlarının ortak özellikleri çok kitap okumalarıdır. Böyle bir ailede çocuğun alacağı pozisyon daha farklı olacaktır." şeklinde konuştu.

    Çocukların başarısı için ailelerin de birçok fedakârlıkta bulunmaları gerektiğini kaydeden Keskin, "Örneğin çocuk ders çalışsın, kitap okusun diye aile fertlerinin televizyon izlemekten vazgeçebilir. Ayrıca internet, televizyon, cep telefonu, duygusal problemler, uyku, kahvaltı eksikliği ve kötü arkadaş gibi etkenlerin dikkat dağınıklığına yol açacağı unutulmamalı. Duygusal sorunlarda sert davranmak yerine ikna etme metodunu öneriyoruz. Onlara evde belirli kurallar konulmalı ve aile bireyleri çocuğa karşı tutarlı olmalıdır. Bir çocuğun özelliğini diğerlerine genellersek ciddi bir hata yapmış oluruz. Yetişkinler olarak çocuklarımızı küçük yaşta doktor, mühendis, öğretmen gibi mesleklere kanalize etmek yanlıştır. Eğer bir çocuk robot gibi her şeyi sessizce yapıyorsa anormaldir. Ancak çocuk sizi çıldırtıyorsa ve ortalığı dağıtıyorsa çocuğunuz normaldir." şeklinde konuştu.

    Seminerden öğrenciler ve veliler olarak çok istifade edildiğini belirten Özel Yavuz Selim Top İlkokul ve Ortaokulu Müdürü Oğuz Köker, "Bizler Amasya'ya 2005 yılında açılan Saygı Kreşi ve 2007 yılında faaliyete başlayan Özel Yavuz Selim Top İlköğretim Okulu ile hizmet vermekteyiz. Yetiştireceğimiz örnek ve başarılı öğrencilerle Amasya'nın eğitim kalitesine ve toplum yapısına ciddi bir katkıda bulunmak istiyoruz, özellikle gençliğin hızla yozlaştığı ve ailelerin çocuklarına sahip çıkmakta zorlandığı bir dönemde okulumuz öğrencilerine milli ve ahlaki değerleri vermek için çabalamakta ve böylece bunun derdini çeken ailelerin yardımına koşmaktayız. Eğitim kurumlarımız, karakter eğitimini kurulduğu ilk yıldan itibaren ön plana çıkarmış ve temel felsefe olarak ta yüksek karakterli ahlaklı ve bilgiyle donanmış insanlar yetiştirmeyi hedeflemiştir." diye konuştu.

Cihan