Çok ağlama ve çok uyuma bebeğin beslenmesini göstermez
Bebeklerin çok ağladığında aç, çok uyuduğunda ise karınlarının tok olduğu düşüncesinin yanlış olduğu belirtildi. Uzmanlar, bu iki çıkarımın beslenme kriteri olmadığı uyarısında bulunuyor.
Adem Elitok'un haberi:
Yenidoğan Uzmanı Prof. Dr. İlknur Kılıç, bebeğin yeterli beslenmesi konusunda şunları dile getiriyor: "Bebeğin günde 25 - 30 gram alması bize iyi beslendiğini gösterir. Bebekler ilk günlerde yüzde 5 - 10 kilo kaybedebilirler. Bundan daha fazla kilo kaybı değerlendirilmelidir. Çok ağlama veya çok uyuma beslenme kriteri değildir."
"FAZLA SICAK ODA ÇOCUĞU ÇOK UYUTUR"
Yenidoğan bebeğin bulunduğu ortamın ısısının 22 – 23 derece olması gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Kılıç, 24 dereceden fazla ısının, bebeğin aktivitesinin azalmasına, çok uyumasına ve emmemesine neden olacağını vurguluyor.
Kılıç, bebeklerin hapşırması konusunda ise şunları söylüyor: "Bütün bebekler hapşırır, bunun nedeni burun mukozalarının çok hassas oluşudur. Kıyafetlerinde uçuşan toz zerrecikleri bile hapşırma yapar. Bebeğin ateşi, nezlesi, öksürüğü yoksa sadece izlenmelidir."
"HIÇKIRAN BEBEK TEKRAR EMZİRİLMELİ"
Bebeklerin beslenmeleri sırasında veya sonrasında hıçkırık refleksi oluştuğuna işaret eden Kılıç, "Yutkunma ile azalır, bu nedenle hıçkıran bebeklerin annelerine tekrar emzirmeleri önerilir." dedi.
Yenidoğan bebeğin göbek bakımı konusunda ise şu bilgileri veriyor: "Göbek kuru ve temiz tutulmalıdır. Göbek bakımı için yüzde 70'lik alkol kullanılabilir. İyotlu solüsyonlar tiroid hormon düzeylerinde değişiklik yapabileceğinden kullanılmamalıdır. Bebeğin göbek düşene kadar yıkanmaması göbeğin kuru kalıp düşmesini kolaylaştırır. Bebek bu dönemde kaynatılıp ılıtılmış su ile silinmelidir."
Cihan