Dede-torun, camide hem ibadet edecek hem oynayacak

Dede-torun, camide hem ibadet edecek hem oynayacak

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı ile birlikte önemli bir projeyi hayata geçiriyor.

Yasin Kılıç'ın haberi:

'Camilerin Sosyalleştirilmesi' isimli ortak proje ile camiler dedenin torunu, kızı, oğluyla birlikte olabileceği sosyal mekanlar haline gelecek. İlk etapta Ankara'nın merkezinde yapılacak caminin projesi tamamlanma aşamasında.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, kültürel değerlerin tamamına yakınının, bir sosyal cami modeli ile günlük hayata işlenebileceği, her semtte, mahallede, ilçede uygulama alanı bulabileceği düşüncesinden hareketle Diyanet İsleri Başkanlığı ile ortaklaşa bir çalışma başlattı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, bakanlık olarak uygulamaya başlayacakları 'Sosyal Cami Projesi'nin Cihan Haber Ajansı'na anlattı.

Bakanlığa bağlı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün ilgi alanlarında kadınlar, çocuklar, engelliler olmak üzere birçok alanı ihtiva ettiğini belirten Şahin, "İnsan mutluluğuna bakılığında yaratılışta maddi ve manevi ihtiyaçlarını gidermek gerekiyor ki toplum huzur ve barışı çok daha iyi güçlensin.Özellikle kadınlarımızın bu ihtiyacının giderilmesi için camilerimizin o gözle düzenlenmesi planlandı. Kadınlarımızın daha rahat ibadet edeceği, geldiği zaman oranın ilim yuvasına dönüşeceği mimari alt yapının oluşması gerekiyor. Engelli kardeşlerimiz geldiği zaman o değerler eğitiminden istifade etmeli." diye konuştu.

Diyanet İşleri Başkanlığı ile birlikte görme ve işitme engelliler için kabartmalı Kuran-ı Kerim Meali ve Peygamber Efendimizin hayatını anlatan kitaplar hazırladıklarını anlatan Bakan Şahin, "Her engel grubunun değerler eğitimi alabileceği sistemi kuruyoruz. Camilerimizi de onlara uygun hale getirecek alt yapı çalışmalarını yapıyoruz. Biz bu çalışmayı Diyanet İşleri Başkanımız ile görüştüğümüzde çok isabetli olacağını söyledi. İzmir ve Ankara'da bu proje kapsamında camilerimiz yapılıyor. Biz bu camilerde nasıl bir beklentimiz var, gruplarımızın camiye geldiği zaman talepleri nedir bunu yapmak için mimari alt yapıyı nasıl yapmak gerekiyor dedik. Bunun üzerine çalıştık ve projemizi Diyanet'e götürdük." şeklinde konuştu.

KADINLARIMIZIN CAMİLERDE KÖTÜ ŞARTLARDA İBADET ETMESİNE SON VERİLMESİ

Merdiven altlarında kadınların kötü şartlarda ibadet etmesine son verileceğini kaydeden Şahin şunları söyledi: "Kötü şartlara son verip çok daha iyi şartlarda ibadethanelerin, camilerin buna uygun dizayn edileceği mimari alt yapıyı önemsiyoruz. 14 asır önce Sevgili Peygamberimizin(SAV) hayatına bakıldığında bunların yaşandığı altyapıların olduğunu görüyoruz. Şimdi onların torunları olarak bizim asırlar önce yapılan başarılan işi bugüne taşımamız ve oradan aldığımız gücü bugüne getirmemiz gerekiyor. Bu kadınlarımızın da büyük bir talebi."

Sosyal Cami Projesi yaklaşık bir yıl önce karşılıklı bağlı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü ve Diyanet İşyeri Başkanlığı'nın imzaladığı protokol kapsamında başladı. Sosyal cami modeli uygulamasında, özellikle aile bireylerinin kadının, annenin, bebeğin, çocuğun, gencin, babanın, yaşlının ve engellinin rahatça, güven içinde, kendine hitap edebilecek sosyal mekan ve donanımlarla gününü değerlendirebileceği bir hizmet modeli tasarlandı. Proje ile camilerin ibadetin yani sıra külliye tarzı yapılanmasıyla sosyal hizmet uygulamalarını da içermesi planlandı.

Sosyal cami modeli içinde, sohbet odaları, bilgisayar, internet, aktivite odaları, kreş, açık alan da dahil oyun alanları, kadınlar için spor egzersiz salonları, ebru, hat,tezhip,su ve müzik terapisi gibi her yaş grubuna hitap edebilecek geleneksel sanat etkinlikleri için atölyeler, sünnet ve nikah için özel düzenlenmiş mekanlar, ramazan ve kurban bayramları için özel tasarlanmış alanlar, vefat durumlarında cenaze namazı ve taziye için değerlendirilebilecek özel düzenlemeleri de içeren zengin içerikli bir cami yapılanması hedefleniyor.

Sosyal cami yapılanması içinde dede torun ilişkilerinin gelişebileceği mekanlar oluşturulmuş olacak. Yaşlı ve hareket güçlüğü olan kişiler de dahil olmak üzere göremeyen ve işitemeyen herkese uygun erişilebilir bir cami mimarisi sağlanacak. Gençlerin kültürel değerlerini koruyabileceği güvenilir mekanlar oluşturulacak. Kadının, anne olmasının getirdiği sorumluluğu paylaşan ve bu açıdan kadına destek olan bir hizmet modeli sunularak anneliğinin yani sıra kadının da aktif olabilmesinin önü açılmış olacak. Aktif yaşlanmanın önemli bir parçası tamamlanarak, aile eğitimleri ve benzeri aile çalışmalarıyla aile bütünlüğü ve sosyal beraberlik korunacak.

Çalışma için pilot uygulama ilk olarak Ankara'nın merkezinde hayata geçirilecek. Mimari projelendirme çalışmaları, her iki kurumun ortaklaşa yürüttüğü çalışmayla tamamlanma aşamasına geldi. Sosyal cami modelinin hayata geçirilmesini takiben uygulamaların dini hizmetler boyutunda Diyanet İşleri Başkanlığı, sosyal hizmetler boyutunda ise Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından, yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları ve üniversitelerin de katılımıyla yürütülecek.

Cihan