Dengesiz beslenmenin sonuçlarından birisi de ishal

Dengesiz beslenmenin sonuçlarından birisi de ishal

Dengesiz beslenme, sıcaklarda ishale davetiye çıkarıyor

Abdurrahman Büyükkeskin'in haberi:

Yaz sıcaklarına bağlı olarak dengesiz beslenme ishal vakalarını artırıyor. Uzmanlar, aşırı sıcak ve nemli havada vücudun su dengesinin bozulmasına bağlı olarak gelişi güzel ve yağlı yiyeceklerin ishale davetiye çıkardığını belirtiyor.

Sıcak ve nemli havanın vücudun su dengesinin bozulmasına neden olduğunu belirten Manavgat Devlet Hastanesi acil servis doktorlarından Mustafa Er, buna bağlı olarak kayıp sonrası yağlı ve yumurtalı yiyeceklerin alınmasının ishale davetiye çıkardığını ifade etti. İshalin, kalın bağırsağın yeterince sıvı emmemesinden meydana geldiğini belirten Er, sıcak ve nemli havada bol bol su, ayran, sıvı içecekler, meyve, meyve suyu, karpuz, kavun, elma kiraz, vişne ve kivi gibi tüketilmesini önerdi. Güneş ışınlarının dik geldiği saat 11.00 ile 15.00 sularında kalp, yüksek tansiyon, solunum yetmezliği ve şeker hastalarının evlerinden ve iş yerlerinden çıkmamalarını tavsiye eden Er, güneşten korunmak ve terlemeye bağlı pişiklerin oluşmaması için pamuklu, teri emen ve yürürken rahat edilebilecek elbiseler giyilmesinin insan sağlığı için önemli olduğunu dile getirdi. Er, "Sıcak havalar son günlerde ishali artırdı. İshalle beraber karın ağrısı, bulantı ve kusma da görülebilir. İshalin en sıkça görülen nedeni viral enfeksiyon veya toksinlerdir. Su dengesinin bozulması ve buna bağlı dengesiz beslenme ishali artırıyor. İshalin tedavisi hastanın kaybetmiş olduğu suyun yerini alacak miktarda su almasıdır. Suda gerekli tuz ve bazı besinleri de sağlamış olmak için suya elektrolitler bulunmalıdır." diye konuştu.

Öte yandan Manavgat'ta son 10 gün içinde ilçede hava sıcaklığına bağlı ishal ve güneş çarpması vakaları arttı. 4 gün içinde sıcaklara bağlı 50'nin üzerinde kişi ishalden hastaneye tedavi için başvuruda bulundu.
Cihan