Dinlerarası diyalog islamlaşmayı artırıyor

Dinlerarası diyalog islamlaşmayı artırıyor

Bu ülkede Müslümanlığın yayılmasında etken oluşturuyor...

İngiltere genelinde yaptığı anket araştırmalarıyla tanınan Faith Matters (İnanç Meseleleri) kurucusu Fiyaz Mughal, dinlerarası diyalog organizasyonlarının toplumda radikalizmi önleyen görevler icra ettiklerini söyledi.

Son araştırmasında İngiltere'de 2010 yılı içinde 5 bin 200 kişinin Müslümanlığı seçtiğini ortaya koyan Fiyaz Mughal, çalışmasıyla ilgili detayları aktardı. Bu araştırmayı yapmalarının sebeplerini sıralayan Mughal, "Birincisi bu alanda yapılan araştırmaların kısıtlı olması. İkincisi Müslümanlığa geçen kişilerin ne gibi sıkıntılar yaşadıklarını öğrenmekti." dedi. Mughal, İngiltere'de sonradan Müslümanlığı seçenlerin, Müslüman ailede dünyaya gelenlere oranla daha aktif bir rol üstlendiklerini söyledi.

Mughal, İslam'ın hızla yayılmasının yanında İslamafobi'nin da benzer şekilde özellikle Avrupa'da yükseldiğine dikkat çekti. İngiltere'de Müslümanlığı seçenlerin sayısının Fransa ve Almanya'dan daha fazla olduğunu söyleyen Mughal, bunun farklı sebeplerini sıraladı: "İngiltere, çok farklı Müslüman ülkelerden göç alan bir ülke. Gelenler kendi kültürlerini de beraberinde getiriyor. Kuzey Batı İngiltere'de Yemenlilerin etkisi var. Orta İngiltere'de Pakistan ve Hindistan ağırlığı var. Londra'da Türk kökenlilerin ağırlığı var. Yani farklı Müslüman ülkelerden gelen ve burada ağırlığı olan toplumlar var. İnsanlar da artık çevresiyle irtibata geçip, ilişki kuran insanlar. Bu da bu ülkede Müslümanlığın yayılmasında etken oluşturuyor."

TÜRKİYE'NİN ETKİSİ

Türkiye'nin Avrupa üzerinde kültürel olarak etkide bulunduğuna işaret eden Mughal, "Türkiye hem tarihi kültürü ve ekonomisinin hızla büyümesi ister istemez dikkatleri üzerine çekiyor. Türkiye içinde de derin bir İslami gelenek var ve bu çevresine de etkide bulunuyor. Ben, toplum içinde insanlarla güzel iletişim kurmada bir ülke olarak Türkiye'yi örnek alıyorum." diye konuştu.

Fiyaz Mughal, Türkiye'nin çok kültürlü yapısında da dikkat çekerek, Türkiye'de Yahudi ve Hristiyanların yüzyıllardır barış içinde yaşadıklarını vurguladı.

Dinlerarası diyalog faaliyetlerinin önemine değinen Mughal, bu organizasyonların toplumda önemli roller üstlendiklerini, böylelikle farklı dinlerin gerçek yüzünü görebildiklerini söyledi. Mughal, "Bu organizasyonlar toplumda radikalizmin yayılmasını önleyen görevler üstleniyor." dedi.

Son olarak İngiltere'de Müslümanlara karşı gösteriler düzenleyen English Defence League'nin (İngiliz Savunma Ligi) tehlikeli faaliyetleri olduğunu söyleyen Mughal, bu derneğin İngiltere'de büyük bir probleme neden olduğunu söyledi. Mughal, "Hükümet söylemese de bu kuruluş sorun yaratıyor. Kendileri bu gösterilerin radikal Müslümanlara karşı olduğunu söylüyor ancak bu kesinlikle İslam'a karşı bir hareket." şeklinde konuştu.