Doğacak bebeğinizin sağlığını, riske girmeden öğrenin
Türkiye'de gebelere uygulanmaya başlayan Harmony testiyle, başta down sendromu olmak üzere anne karnındaki bebeklerin taşıdığı genetik riskler, yüzde 99,7 gibi bir doğruluk payıyla öğrenilebiliyor.
Uzmanlar, dünyada 2012 yılından bu yana kullanımına başlanan testin Türkiye'de de yaygınlaştırılmasını amaçladıklarını belirtti.
Basit bir kan testi yeterli oluyor
Yaklaşık bir yıldan buyana Türkiye'de uygulanmaya başlanan Harmony Testi yöntemiyle artık gebeliğin 10'uncu haftasında yapılacak basit bir kan testi, gebelik süresince anne adaylarının yaşadığı birçok endişeyi ortadan kaldırıyor. Henüz ülkemizde yaygın olarak kullanılmayan bu yöntem sayesinde anne rahminden sıvı almak yerine sadece anneden alınacak basit bir kan örneği, test için yeterli oluyor. Dolayısıyla Amniyosentez gibi düşük yapma riskine sahip testlerden en iyi tarafı anne ve bebek için tamamen güvenli ve risk teşkil etmiyor olması olarak göze çarpıyor.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Orhan Orhan, down sendromu'nu anne karnındaki bebekte saptanabildiğine değinerek, 'Uzun yıllardır kullanılan tarama testleri vardı, fakat bu testler doğacak çocukta down sendromu olup olmayacağının kesin anlaşılmasını sağlayamıyordu. Bu testlerde amniyosentez yöntemi uygulanıyordu fakat bu test sonucunda annenin veya bebeğin iltihab kapması hatta düşük yapma ihtimali de bulunuyordu. Bu yüzden uzun yıllardır bu durumun ortadan kalkması için çalışılıyordu. Son yıllarda devrim gibi bir test bulundu. Bebeğin hücrelerinin anne kanına karıştığı saptandı ve annenin kolundan kan alma işlemi ile bebeğin hücrelerine ulaşılıyor. Bu inceleniyor ve \%99.7 gibi oldukça yüksek bir doğrulukta, bu bebekte down sendromunun var olup olmadığı öğrenilebiliyor. Harmony Test dediğimiz bu test, gebeliğin onuncu haftasından itibaren uygulanabiliyor. Annenin kolundan verdiği kan örneği Türkiye'de çalışılmadığı için Amerika'ya gönderiliyor ve iki hafta gibi kısa bir zamanda sonuçları alınıyor. Bu sonuçla anneler bebeğini daha doğmadan riske etmemiş oluyor' dedi.
Haberler
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.