Doğuştan iri gözlü bebekler göz tansiyonu riski taşıyabiliyor

Doğuştan iri gözlü bebekler göz tansiyonu riski taşıyabiliyor

Doğuştan gözleri iri bebekler göz tansiyonu (glokom) riski taşıyabiliyor.

Hatice Özmen'in Haberi

Avrupa Göz Hekimliği Yeterlilik Kurulu üyesi göz hastalıkları uzmanı Op. Dr. Ferşat Muhacir, genetik olarak aileden kimsede olmadığı halde çocuğun gözler iriyse göz tansiyonu olabileceğini söyledi.

Antalya Gazeteciler Cemiyeti Lokali'nde basın toplantısı düzenleyen Op. Dr. Ferşat Muhacir, hem doğuştan hem de genetik olan hastalığın, gözün düzenli olarak ürettiği sıvılar dışarıya akıtılamadığı için göze basınç yapması ve sinirlerin ölmesiyle ortaya çıktığını ifade etti.

Bebeklerde doğuştan kanallar tıkalı olduğunda söz konusu sıvının dışarı atılamadığını kaydeden Muhacir, "Çocuğun bir veya iki gözü yaşarıyor, ışığı gördüğünde korneası mavimsi ve bulanık oluyor. Eğer bebeğin anne babasının gözleri iri olmadığı halde kornea çapı doğuştan 12-13 santimetre civarında ise göz tansiyonu riski taşıyor." dedi.

Söz konusu hastalığın genetik faktörünün çok yüksek olduğuna dikkat çeken Muhacir, "Özellikle ailesinden göz tansiyonu rahatsızlığı olanların 35-40 yaşları civarında mutlaka göz hekimine başvurarak göz tansiyonlarını ölçtürmeleri ve daha sonra da bu takipleri ihmal etmemeleri gerekir. Genetik faktörler hemen değil ileriki yaşlarda da ortaya çıkabilir. Ailesinde göz tansiyonu hastası olanlar belirli aralıklarla muayene olması gerekir." şeklinde konuştu.

KÖRLÜKLERİN YÜZDE 20'Sİ GÖZ TANSİYONU KAYNAKLI

Muhacir, halk arasında bilinenin aksine herhangi bir ağrı sızıya sebep olmayan göz tansiyonunun sinsi bir şekilde ilerlediğine vurgu yaptı.

Toplumdaki körlüklerin yaklaşık yüzde 15 ila 20'sinin göz tansiyonu kaynaklı olduğuna işaret eden Muhacir, şunları söyledi: "Genellikle herhangi bir ağrı sızıya sebebiyet vermez. Göz kızarıklığı, yanma ve batmaya da neden olmaz. Belirtileri olmadığı için ancak çok ilerlediğinde kendini görme kaybıyla hissettiren hastalık sinir kaybına böylece de körlüğe yol açıyor.

Göz tansiyonu damla, lazer ve cerrahi yöntemle tedavi ediliyor. Herhangi bir ağrıya sebep olmayan lazerde ise son yıllarda SLT yöntemi kullanılıyor. Bu şekilde hastaya herhangi bir yan etkisi görülmeyen lazer yöntemi 2 yılda bir uygulanabiliyor. Doğuştan göz tansiyonu hastası olan bebeklere ise sadece cerrahi müdahale yapılabiliyor."