Dondurulmuş gıdalar zehirleyebiliyor
Sağlık Bakanlığı besin zehirlenmelerine karşı vatandaşlara uyarılarda bulundu.
Pınar Kaman'ın haberi:
Bakanlık, dondurulmuş gıdaların oda sıcaklığında, kalorifer ya da soba üzerinde bırakarak çözdürülmemesi gerektiğini vurguladı.
Sağlık Bakanlığı, yaz aylarında sıkça görülen besin kaynaklı zehirlenmelere karşı vatandaşları uyardı.
Besinleri satın almadan tüketime kadar geçen aşamalarda hijyenik koşulların yeterince sağlanamaması nedeniyle, zararlı hale gelebildiğine dikkat çeken Bakanlık; pek çok besin kaynaklı zehirlenmelerin nedeni olan bakteri ve toksinlerin (zehirleri) özellikle sıcaklıkların artmasıyla birlikte üremek için uygun ortam bulduğunu ve yaz aylarında besin kaynaklı zehirlenmenin daha sık görüldüğüne dikkat çekti.
Bakanlık, besin zehirlenmelerinden korunmak amacıyla besin güvenliğinin sağlanmasında dikkat edilecek hususları şöyle sıraladı:
-Besinlerin güvenilir yerlerden satın alınmaya özen gösterilmelidir.
-Her türlü gıda maddesi satın alırken etiket bilgisi okunmalı, üretim ve son kullanma tarihi, Tarım ve Köyişleri Bakanlığından üretim izni olup olmadığı ve saklama koşullarına dikkat edilmelidir.
-İçme sularının güvenilir kaynaklardan satın alınmasına özen gösterilmeli, tüketimde kullanılmış şebeke suyu tercih edilmeli, güvenilirliğinden emin olunmayan sular kaynatıldıktan sonra içilmelidir.
-Özellikle yaz aylarında dışarıda ve açıkta satılan yiyecekleri almaktan kaçınılmalıdır.
-Yiyecekler satın alındıktan sonra açıkta ve oda sıcaklığında bırakılmamalı, tüketilene kadar buzdolabı ısısında muhafaza edilmelidir.
-Çiğ ve pişmiş yiyecekler birbirine temas etmeyecek şekilde üzerleri kapalı olarak muhafaza edilmelidir.
-Sebze ve meyveler iyice yıkandıktan sonra tüketilmelidir.
-Dondurulmuş besinler, buzdolabı sıcaklığında veya mikrodalga fırında çözdürülerek kullanılmalı, çözdürme işlemi oda sıcaklığında veya kalorifer, soba üstüne bırakılarak kesinlikle yapılmamalıdır.
- Konserve satın alırken, alt ve üst kapakları şişkin, kutusu hasar görmüş, kapağı gevşemiş ve son kullanma tarihi geçmiş olanlar kesinlikle satın alınmamalıdır.
- Kırmızı et, tavuk, balık, süt ve süt ürünleri gibi kolay bozulabilen riskli besinler uygun süre ve sıcaklıklarda pişirilmeli, pişmiş yemekler oda sıcaklığında 2 saatten fazla bekletilmemelidir.
- Pişirildikten sonra hemen tüketilmeyecek yemekler, hızla soğutularak yeniden servis edilene kadar buzdolabında saklanmalıdır.
- Besinleri hazırlama, pişirme ve servisinde kişisel hijyen kurallarına uyulmalı, eller yemek hazırlamadan önce ve tuvaletten sonra mutlaka iyice yıkanmalıdır.
- Çiğ et, yumurta ve kümes hayvanları gibi besinleri hazırladıktan sonra eller iyice yıkanmalı, bu tür riskli besinler ve pişirilmeden tüketilecek sebze ve meyveler hazırlanırken ayrı doğrama tahtası ve bıçaklar kullanılmalıdır.
- Her kullanımdan sonra besinleri hazırlarken kullanılan tüm araç ve gereçler ve yüzeyler deterjanlı sıcak su ile yıkanıp iyice durulanmalıdır.
- Kullanılan bezler, tutaçlar ve süngerler mikropların bir yerden başka bir yere taşınması için en iyi araçlardır. Bu nedenle, her kullanım sonrası bezler deterjanla yıkanmalı, ıslak ve sıkılı halde bırakılmamalıdır.