'Dünya bu salgını görmüştü'
Tüm dünyada milyonlarca kişiyi etkileyen domuz gribi salgını ile 1918'de yaşanan, insanlık tarihinin en büyük salgını arasında büyük benzerlikler bulunuyor.
İnfluenza A virüsünün alışılmadık bir türü olan H1N1 tipi virüslerin neden olduğu her iki salgın da benzer bir seyir izledi. Gerek İspanyol gerekse domuz gribi salgını aynı dönemde başladı ve aynı aylarda zirve yaptı.
1918 İspanyol pandemisi, 18 ay içinde 50-100 milyon kişinin ölümüne yol açarak, insanlık tarihinde bilinen en büyük salgın olmuştu.
İlk kez 1918'in Mart ayında başlayan ve eylül-kasım aylarında zirve noktasına ulaşan salgın, Türkiye dahil tüm ülkeleri etkiledi.
Domuz gribi ise bu yıl martta başladı ve ekim ortalarından itibaren ikinci dalga gerçekleşti.
İspanyol gribinin bir diğer özelliği de zayıf, yaşlı ve çocuklardan çok sağlıklı genç erişkinleri etkilemiş olmasıydı. Domuz gribi salgını da benzer yaş gruplarında ölümlere neden oluyor.
Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi, son grip pandemisi nedeniyle hastaneye yatanların yarısından fazlasının, ölümlerin ise 4'te 1'inin 25 yaşın altında görüldüğünü bildirmişti.
Hatta A H1N1 gribi bu özelliğinden dolayı ''genç hastalığı'' olarak da adlandırılıyor.
GÜNDE 100 BİNDEN FAZLA AŞI YAPILIYOR
Öte yandan, Sağlık Bakanlığı yetkililerinden alınan bilgiye göre, 10 gün öncesine kadar ülke genelinde günde toplam 50 bin kişi domuz gribi aşısı yaptırırken bu sayı son zamanlarda 100 binin üzerine çıktı.
Şu ana kadar toplam 1.5 milyon dolayında kişinin aşı yaptırdığını belirten yetkililer, sağlık kurumlarına hamileler için getirilen özel aşıdan 100 bin doz dağıtıldığını, ihtiyaç halinde yeni aşıların da gönderileceğini bildirdiler.
Yetkililer, domuz gribinin en fazla etkilediği gruplardan birinin hamileler olduğuna dikkati çekti.
Ntvmsnbc