Eğer bebek ağrı çekiyorsa
Çocuklarda dışkılama ile ilgili sorunlar bazen çok ciddi sıkıntılara neden olabiliyor.
Çocuklarda görülen kabızlığın dikkate alınması gerektiğini söyleyen Çocuk Cerrahisi Uzmanı Doç.Dr.Salih Somuncu, "Özellikle de ağrı çekiyorsa mutlaka doktora başvurun" dedi.
Çocuklarda dışkılama ile ilgili sorunlar bazen çok ciddi sıkıntılara neden olabiliyor. Bu sorunlardan birinin de kabızlık olduğunu söyleyen Çocuk Cerrahisi Uzmanı Doç.Dr.Salih Somuncu, "Çocuklarda uzun süre görülen kabızlık bir tanıdan ziyade hastalık belirtisidir. Nedenleri arasında; normal dışkılama (defekasyon) evrelerinin bir veya birkaçında oluşan aksaklıklar, ince bağırsağın uç kısımlarını ve kalın bağırsağı ilgilendiren bir barsak hareketi (motilite) bozukluğu dışkının içeriğinden ve kendisinden kaynaklanan anormallikler başta gelmektedir" diye konuştu.
AĞRI ÇEKİYORSA....
Kabızlık tanısının konulması içinde bazı kriterler mutlaka olması gerektiğini anlatan Dr. Somuncu, şöyle devam etti: "Çocuğun haftada üçten daha az sayıda dışkılaması, çocuğun her 4 dışkılamadan birinde ağrı çekmesi veya aşırı miktarda ıkınması, her 4 dışkılamadan birinde dışkının sert ve parça parça şeklinde olması, külot kirlenmesi ile (soiling) birlikte olsun olmasın rektumda sürekli dışkının bulunmasıdır."
EK GIDALARA GEÇİŞE DİKKAT!
Bebeklik döneminde ortaya çıkan bir kabızlığın çoğu zaman anne sütünden ek gıdalara geçişte ortaya çıktığına dikkat çeken Dr. Somuncu, "Bu önemli bir kabızlık nedenidir. Bu dönemde eşlik edebilecek bir anal çatlak (fissür), olayı daha da kısır döngüye sokabilecektir. Dışkı içeriğindeki anormallikler de kabızlığa neden olur. Beslenme yetersizliği, aşırı inek sütü içimi, mamaların yeterince sulandırılmaması da önemli nedenlerdir" dedi.
BESLENME BOZUKLUĞU OLABİLİR
Sebebi tam olarak izah edilemeyen kabızlıkların yüzde 95'inde yanlış beslenme, tuvalet alışkanlığı, bağırsak hareketlerinin yavaşlığı, bağırsağın hareket sistemini kontrol eden sinirlere ait hastalıklar ve psikolojik faktörlerin neden olduğunun dile getiren Dr. Somuncu, "Özellikle çocuklardaki kabızlığı dikkate alıp, zaman kaybetmeden uzmanlara başvurmak gerekiyor" dedi.
TANI NASIL KONULUYOR?
Kabızlıkta nedenin ortaya çıkarılması için kullanılan çeşitli tanı yöntemleri olduğunu belirten Dr. Somuncu, "Hastanın hikayesinin çok iyi alındıktan sonra kabızlık ve eşlik eden sorunların saptanması, başlangıç zamanı, kabızlığın irdelenmesi yapılır" dedi. Kronik kabızlığın tedavisinde nedene yönelik tedavi uyguladıklarını aktaran Dr. Somuncu, "Mevcut bir anatomik bozukluk cerrahi olarak düzeltilmelidir. Kabızlığa neden olabilecek dahili bir hastalık varsa tedavi edilmelidir" dedi.
Bugün