Eğitimin temeli ailede atılır

Eğitimin temeli ailede atılır

İslam Yaşar:Hayat acısıyla tatlısıyla evde yaşanmalı

Ümit Kızıltepe'nin haberi: 

Eğitimin temelinin ailede atıldığını belirten Yazar İslâm Yaşar, iyi nesiller yetiştirmek için anne babanın kendini en güzel şekilde yetiştirmesi gerektiğini söyledi. Yeni Eğitimciler Derneği İstanbul Şubesi’nin, Yeni Asya Vakfı Seminer Salonu’nda gerçekleştirdiği “Eğitimde aile faktörü” konulu konferansta konuşan İslâm Yaşar, asıl eğitimin ailede olduğu için eğitimin merkezinin de aile olması gerektiğini kaydetti.

Bütün varlıklarda aile yapısının olduğunu ve onlarda da eğitimin ailede başladığını ifade eden Yaşar, Yahya Kemal’in verdiği kurt ailesi örneğini verdi: Kurt ailesi baba, anne ve iki yavru kurttan oluşuyor. Bu aileye bir köpek saldıracak olursa, erkek kurt gelen köpeklerden birisine saldırıyor ve kendini feda ediyor. Dişi kurt ise iki yavrusunu alıp oradan kaçıyor. Baba kurt ailesinden aldığı terbiye ve eğitim gereği kendini feda ediyor. Dişi kurt ise yavrularını kurtarmak durumunda olduğundan diğer kurdun yardımına gidemiyor.”

“Hayat acısıyla tatlısıyla evde yaşanmalı” diyen Yaşar, büyük insanlara bakıldığında temelinin ailede atıldığını, basit insanlara bakıldığında onların da temelinin ailede atılmış olduğunun görüldüğünü dile getirdi. Üstadın hayatına baktığımızda kurdun durumunu tasdik ediyor.

Yaşar konuşmasına şöyle devam etti. “Her ailenin aslında yedi göbeğini bilmesi gerekiyor. Hem de özellikleri ile bilmesi gerekiyor. Eskiden devlet kurucu aileler vardı ve çocuklarına o mânâda eğitim veriyordu. Herhangi bir aile geçmişindeki büyük insanların özelliklerini bilse, çocuğunu ona göre yetiştirir. Eskiden asker aileleri, fazıl aileleri, âlim aileleri vardı. Geçmişinde o özellikler varsa kolayca alışır çünkü genlerine işlemiştir. Eğer geçmişinde yoksa çok zorlanacaktır. Bugün böyle büyük aileler olmadığı için devlet adamı, âlim ve fazıl insanlar artık yetişmiyor.”

Evde fıtrî eğitim olduğunu belirten Yaşar, ailede yerine göre herkesin öğretmen ve öğrenci olduğunu söyledi. Aile eğitiminin çok önemli olduğunu dikkat çeken Yaşar, “Çünkü aile cemiyetin, devletin ve milletin temelidir” dedi.

Yaşar, aile eğitiminin ne kadar önemli olduğuna Bediüzzaman Said Nursî’nin, “Ben, seksen sene ömrümde seksen bin zatlardan ders aldığım halde hayatımda en esaslı ve tesirli dersimi annemden aldım. Ben şefkat dersimi annemden, nizam ve intizam dersimi babamdan aldım” sözleri ile örnek verdi. İyi nesiller yetiştirmek için çözüm yerinin yine aile olduğunu vurgulayan Yaşar, her anne- babanın birinci derecede örnek ve öğretmen olma sorumluluğuyla hareket etmesi ve kendilerini en iyi şekilde yetiştirmesi gerektiğini vurguladı.

Çocukların dünyasına ve ruhuna girilmesi, onların helâl rızıkla beslenmesinin eğitimde önemli olduğuna dikkat çeken Yaşar, çocukları iyi yetiştirmek için Bediüzzaman’ın ‘her bir adam eğer hanesinde 3 çoluk çocuğu bulunsa evini medrese-i Nuriyeye çevirsin. Günde 5-10 dakika da olsa Risâle-i Nur okuyarak talebe-i ulumun sevabını kazanırlar’ sözünü hatırlattı.
Yeni Asya