El bileğinden anjiyo kolaylığı

El bileğinden anjiyo kolaylığı

ASM Kardiyoloji Uzmanı Doç.Dr.Ökmen:"Anjiyosunu el bileğinden yaptıran kişiler isterse aynı gün işine dönebiliyor." dedi.

Anadolu Sağlık Merkezi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ertan Ökmen, kalp ve damar hastalıklarının belirlenmesinde büyük önem taşıyan anjiyonun, el bileğinden gerçekleştirilen uygulamayla hastalara büyük kolaylık sunduğunu ve aynı gün işe dönebildiklerini belirtti.

Doç. Dr. Ökmen, yaptığı açıklamada, efor testi bozuk olan, ekokardiyografisinde sorun çıkan, göğüs ağrısı yaşayan hastalarda anjiyo yapılabildiğini ifade ederek, hastaların anjiyo yapılması ya da yapılmaması konusunda tereddüt yaşadığına dikkati çekti.

Anjiyonun binde 1'in altında hayati riski olan bir yöntem ve bu risklerin de genellikle anjiyoda giriş yeriyle ilgili olduğunu dile getiren Doç. Dr. Ökmen, anjiyonun genelde kasık damarından yapıldığını anımsattı.

Anjiyonun el bileğinden yapılmasının avantajlarına da işaret eden Doç. Dr. Ökmen, şunları kaydetti:
''Bilek damarı kasık damarının aksine cilt yüzeyine çok yakındır ve şişman hastalarda bile kolaylıkla girilebilir. Kanama çok kolay kontrol altına alınabiliyor. Kasık damarı yolu yapılan stent girişimlerinde işlem esnasında yüksek dozda kanı sulandırıcı ilaçlar uygulanması nedeni ile işlemden hemen sonra damara girişi sağlayan kılıf çekilemez. Kılıfın çekilebilmesi için 4-6 saat bu ilaçların etkisinin geçmesi beklenir bu zaman zarfında hasta yatağında bacağını hareket ettirmeden yatmak zorundadır. 4-6 saat sonra kılıf çekilerek elle 15-20 dakika kompresyon (sıkılaştırma) ve sonrasında yine 4-6 saat kum torbası ile ağırlık konularak kanamanın durdurulması sağlanmaya çalışılır. Bu nedenle kasık damarı yolu ile tanısal koroner anjiyografi yapılan hasta 6 saat, balon ya da stent gibi tedavi edici girişim yapılan hasta ise yaklaşık 12 saat yatağında işlem yapılan bacağını hareket ettirmeden düz yatmak zorundadır. Ayağa kalkamaz, tuvalete gidemez.
Bilek damarı yolu ile yapılan girişimlerde ise işlem sonrasında kılıf yüksek doz kanı sulandırıcı ilaçlara rağmen hemen çekilir. Hastaya bileklik benzeri bir materyal takılır ve bu bileklik 2 saate yakın hastada takılı kalır, hastaneden çıkmadan önce de çıkarılarak bandaj yapılır. Hasta işlemden hemen sora ayağa kalkabilir, oturabilir, tuvalete gidebilir, hatta işlem yapılan elini kullanabilir yemeğini kendi yiyebilir. Koroner tanısal işlemlerden sonra 6 saat hastanede yatmak yerine 2,5-3 saatte taburcu olabilir. Anjiyosunu el bileğinden yaptıran kişiler isterse aynı gün işine dönebiliyor. Ancak bu anjiyo sonucuna göre belirleniyor. Eğer anjiyoda tedavi gerektirecek bir sonuç çıkarsa o zaman hastaya farklı davranılıyor.''
Timetürk