Endonezya’daki üniversite, 'Said Nursi'nin siyasi düşüncesi' tezini oybirliği ile kabul etti
Razaki’nin savunmasını dinledikten sonra yaptığı başarılı çalışmadan ötürü tebrik ederek oybirliği ile tezini kabul ettiler
Endonezya’nın Gontor şehrinde bulunan Darusselam Üniversitesi, Akaid ve İslam Felsefesi Fakültesinde Yüksek Lisans eğitimi yapan Muhamad Fawwaz Razaki “Bediüzzaman Said Nursi’nin Siyasi Düşüncesi” adlı tezini jüri önünde savunarak tamamladı.
Dr. Muhammad Khalid Muslih, Dr. Muhammad Latief ve Dr. Jarman Arroisi’den oluşan tez jürisi Razaki’nin savunmasını dinledikten sonra yaptığı başarılı çalışmadan ötürü tebrik ederek oybirliği ile tezini kabul ettiler.
ULUSLARARASI LİSANSÜSTÜ RİSALE-İ NUR ÇALIŞMALARI KONFERANSI'NA KATILMIŞTI
Razaki, 28 Ağustos-1 Eylül 2019 tarihleri arasında İstanbul İlim ve Kültür Vakfı tarafından organize edilen 10. Uluslararası Lisansüstü Risale-i Nur Çalışmaları Konferansı'na da katılmış ve o zaman henüz yeni başladığı tezini ana hatları ile amaç, kapsam, yöntem, tartışma ve sonuçları itibari ile Arapça olarak anlatmış ve tezi üzerinde genişçe müzakere yapılmıştı.
Bilindiği gibi her yıl düzenlenen fakat Covid-19 pandemisi sebebiyle 2019’dan beri yapılamayan Uluslararası Lisansüstü Risale-i Nur Çalışmaları Konferansının amacı, Risale-i Nur eserleri ve Üstad Bediüzzaman Said Nursi’nin görüşleri üzerine master ve doktora çalışması yapan genç araştırmacıları, bu alanda değerli çalışmaları olan tecrübeli akademisyenlerle bir araya getirmek, araştırmacılara tez çalışmalarında rehberlik etmek ve yardımcı olmak.
Bu konferansa katılıp tezini anlatma fırsatı bulan ve alanda tecrübeli akademisyenlerin değerlendirme ve tavsiyelerini alan Muhamad Fawwaz Razaki, “Bediüzzaman Said Nursi’nin Siyasi Düşüncesi” başlıklı tezini başarılı bir şekilde vererek konferansın amacını gerçekleştiren genç araştırmacıların arasına katılmış oldu.
Razaki’nin Arapça yazılmış olan ve الفكر السياسي لبديع الزمان سعيد النورسي “Bediüzzaman Said Nursi’nin Siyasi Düşüncesi” başlığını taşıyan ve 191 sayfa uzunluğundaki yüksek lisans tezinin metni İİKV’nin web sitesindeki arşivine eklendi.
SİYASET GERÇEKÇİ OLMALI VE TEMELİ HÜRRİYET OLMALIDIR
Tezin hedefi “Bediüzzaman Said Nursi’nin hayatının safhalarından ve yaşadığı dönem olaylarından ve siyasetle ilgilenme veya ondan uzaklaşmasından yola çıkarak siyasi boyutuna ışık tutmak” olarak açıklanıyor.
Razaki, tezinin özetinde çalışmasını sürdürürken “tarihsel olay ve belgelere dayandığını, Risale-i Nur’da yazılan bilgileri tahlil ettiğini, Bediüzzaman’ın hayatının ilk döneminde siyasetle ilgilenmesi sonrasında ondan çekilerek tamamen eğitim ve terbiye faaliyetlerine yönelişini araştırdığını” dile getiriyor.
Razaki, tezinde ulaştığı sonuçları da “Bediüzzaman siyasi yaklaşımı sabit kalıplar üzerine kurulmamıştır. Durumlara göre değişkenlik göstermektedir. Bediüzzaman siyasette menfi eleştirel yıkıcı bir dil yerine, müspet ve yapıcı bir dil kullanılmasının gereğini savunur. Ona göre siyaset gerçekçi olmalı ve temeli hürriyet olmalıdır. Siyaset halkların birliğini ve ümmetin ittihadını hedeflemelidir” şeklinde ifade ediyor.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.