Evliya Çelebi’nin izinde yolculuk
Evliya Çelebi'nin hac ibadeti yolculuğun bir bölümünü sürdüren tarihçiler, Kütahya'ya ulaştı.
Dünyaca ünlü Türk gezgin Evliya Çelebi'nin 338 yıl önce hac ibadetini gerçekleştirmek üzere çıktığı yolculuğun bir bölümünü at üstünde sürdüren Kanada, ABD ve İngiltere'den tarihçiler, yaklaşık 1200 kilometre yol katettikten sonra Kütahya'ya ulaştı.
İskoçya'da bulunan Edinburg Üniversitesi Öğretim Üyesi, Türk tarihi araştırmacısı Dr. Caroline Finkel öncülüğünde 5 kişiden oluşan grup, Evliya Çelebi'nin doğum yeri Kütahya'da Belediye Başkanı Mustafa İça'yı makamında ziyaret etti.
Dr. Finkel, burada yaptığı açıklamada, yürüttükleri uzun soluklu çalışmanın ardından maddi desteği sağlayınca projeyi hayata geçirmeye karar verdiklerini bildirdi.
Yalova'nın Hersek köyünden atlarla 21 Eylül'de başladıkları yolculuk çerçevesinde Bursa, Bilecik, Kütahya, Afyonkarahisar, Uşak ve yeniden Kütahya'ya uğradıklarını belirten Finkel, şöyle konuştu:''Projemizin bu bölümünü atlarla yaklaşık 1200 kilometre yol katederek tamamladık. 40 gündür sürdürdüğümüz yolculuğumuzu belgesel film ve kitap haline getireceğiz.
Kitapta Evliya Çelebi'nin o dönem Seyahatname'sine yazdıklarının bugünkü yansımaları olacak. Seyahatname'de Evliya Çelebi'nin geçtiği yerler detaylı belirtilmemiş. Ancak yine de Evliya Çelebi yolu diye güzergâh oluşturduk. Yanlış yollardan döndük. Çok fazla inişli çıkışlı olduğu için belki onun takip ettiği yolu tam takip edemedik. Böyle olmasına karşı projeye kaynak oluşturacak çok sayıda doküman elde ettik.''
SEYAHAT SIRASINDA GPS CİHAZINDAN YARARLANDILAR
Dr. Finkel, Evliya Çelebi'nin 1671 yılındaki hac yolculuğunda Simav'dan İzmir'e kadar gittiğini, güzergâhtaki yerleşim birimleriyle ilgili bilgileri not edip Anadolu'nun güneyinde ayrıntılı incelemeler yaptığını kaydetti.
Evliya Çelebi'nin güzergâhını takip ederken Küresel Konumlama Sistemi (GPS) cihazı kullandıklarını belirten Finkel, ''2011'de dünyaya sunacağımız belgesel ve kitapla hem Evliya Çelebi hem Kütahya hem de Anadolu'nun cesur atlarını daha yakından tanıtacağız'' dedi.
Dr. Finkel, atlar olmasa projeyi hayata geçiremeyeceklerine dikkati çekerek, atların kendilerini Evliya Çelebi'nin izinde güç şartlarda taşıdığını sözlerine ekledi.
Belediye Başkanı Mustafa İça da Evliya Çelebi'nin 1611 yılında Kütahya'nın Zeryen Mahallesi'nde doğduğunu hatırlatarak, Dr. Finkel'den bu bilginin proje kapsamında ele alınmasını talep etti.
UNESCO'nun Evliya Çelebi'nin anılacağı programı doğumunun 400'üncü yılı olan 2011 yılında uygulayacağını öğrendiğini belirten Belediye Başkanı İça, ''Dr. Finkel ve arkadaşlarının çabalarıyla UNESCO'nun programının Evliya Çelebi'nin uluslararası anlamda tanıtılması bakımından birer güç odağı olacağına inanıyorum'' diye konuştu.
YALOVA'DAN BAŞLAYAN HAC YOLCULUĞU
2005'te İngiltere'de, 2007'de Türkiye'de yayımlanan ''Rüyadan İmparatorluğa Osmanlı'' kitabının yazarı Dr. Caroline Finkel, Evliya Çelebi'nin Seyahatname'sinde yaptığı araştırma sırasında tanıştığı araştırmacılarla 21 Eylülde Yalova'nın Hersek köyünden uzun bir yolculuğa başladı.
İlk olarak Evliya Çelebi'nin 1671'de hacca gitmek için Yalova'dan başladığı yolculuğunda izlediği güzergâhın ilk bölümünü atla geçme kararı alan Dr. Finkel ile Edinburg Üniversitesinde görevli Gerald MacLean, Exerter Üniversitesinde görevli Prof. Dr. Donna Lanry, Kent Üniversitesinden Susan Wirth ve Newyork Der Spigel'de görevli Therese Tardif ile Türk tercüman Ercihan Dilari, seyahat sırasında bazı yerleşim birimlerinde mola vererek Türk kültürüyle ilgili bilgiler edinip belgesel program için çekim yaptı. Toplam 40 günlük yolculukları süresince çadırlarda konaklayan grup, Evliya Çelebi'nin doğumunun 400'üncü yılı olan 2011'de Seyahatname'ye ışık tutacak bir eser ortaya çıkarmayı amaçlıyor.
Dünya Bülteni