Faydaları saymakla bitmiyor
'Doğumu 2 şey hafifleştirir. Bir su sesi bir de suni sancı. Suni sancının maddesi hurmanın çekirdeğinin zarı arasında vardır.'
Kutsal topraklarda hacıların vazgeçilmez ikram ve hediye kalemi olan hurmanın insanlara faydaları saymakla bitmiyor.
Stresten kronik hastalıklara ve doğuma kadar birçok konuda faydaları bilimsel olarak ispatlanan hurma, bu günlerde hacıların evlerindeki müstesna yerini aldı.
Hurmayla ilgili çeşitli araştırmalar yapan Ali Coşkun, Medine'deki hurma bahçesinde, hurmanın faydalarını anlattı.
Hurma ağacının erkek ve dişiden oluştuğunu ve insanlar tarafından aşılandığını ifade eden Coşkun, aşılama yapılmazsa yetişen hurmanın yenemeyeceğini kaydetti.
Hurmanın senede bir defa kuru veya yaş olarak toplandığını söyleyen Coşkun, bir ağaçtan 70-150 kilogram arasında ürün alınabileceğini belirtti.
Peygamber Efendimizin (sav), "Medine-i Münevvere'nin Harem sınırları içinde yetişen hurma şifadır." hadisini hatırlatan Coşkun, Hz. Muhammed'in (sav) ektiği ağaçtan olan hurma Acve ile ilgili de şu hadisi anlattı: "Kim sabah 7 Acve hurması yerse ona zehir bulaşmaz."
Hurmanın, insanların hayatını devam ettirecek bütün vitamin ve mineralleri barındıran tek gıda olduğunu vurgulayan Coşkun, Hz. Meryem'in Hz. İsa'yı bir hurma ağacının alında doğurduğunu anlatarak, bu konudaki ayeti okudu.
Coşkun, bir doktorun kendisine, "Doğumu 2 şey hafifleştirir. Bir su sesi bir de suni sancı. Suni sancının maddesi hurmanın çekirdeğinin zarı arasında vardır." dediğini de anlattı.
Coşkun, hurma ağacının kökünde yavrularının da olduğunu söyledi. Coşkun, hurma ağacının gövdesindeki liflerin ve yapraklarının da geçmişte ve günümüzde insan için faydalı birçok işte kullanıldığını vurguladı.
Coşkun, Peygamber Efendimizin (sav), "Yaprağı düşmeyen ve kâmil bir Müslüman'a benzeyen ağaç, hurma ağacıdır." hadisini de okuyarak, "Stresli ortamlarda çalışanların sabah, öğle ve akşam 3'er adet yemesi tavsiye ediliyor. Sinir sistemine iyi gelen B6 vitamini hurmada çok yoğun." dedi.
Bugün