Fendoğlu: Devlet 'fil' birey 'karınca'değil

Fendoğlu: Devlet 'fil' birey 'karınca'değil

Bir dönem insan hakları başkanlığı görevini üstlenen Hasan Tahsin Fendoğlu anaysa çalışmalarını değerlendirdi

Habib Güler'in haberi

Turgut Özal Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Tahsin Fendoğlu, yeni anayasanın usul ve içeriğine ilişkin önemli açıklamalar yaptı.

Anayasanın bu Meclis tarafından yapılıp yapılamayacağı tartışmalarını değerlendiren Fendoğlu, yüzde 95,5 oranında temsil gücü olan Meclis'in fiilî anlamda Kurucu Meclis olduğunu ve Anayasa'yı yenileyebileceğini kaydetti. Türkiye'nin bugüne kadar hiç 'uzlaşma anayasası' yapamadığına dikkat çekti. Sınırlı sayıda maddelerden oluşan sade ve uzlaşılmış bir anayasanın Türkiye'nin temel sorunlarını çözebileceğini ifade etti.

Bir dönem insan hakları başkanlığı görevini üstlenen Hasan Tahsin Fendoğlu bugüne kadar yapılan anayasalarda devlete 'fil', bireye 'karınca' olarak bakıldığının altını çizdi. Fendoğlu, "Özellikle 1982 Anayasası'nda böyle bir değerlendirme var. Bunun ortadan kalkması, hatta tam tersine çevrilmesi gerekir. İnsan onuruna sadece saygılı değil, dayalı bir anayasa olmalıdır." ifadelerini kullandı. Anayasa'nın başlangıç bölümünün kısaltılması gerektiğini de vurgulayan Fendoğlu, "Birçok ülkede 'değiştirilemez madde' bulunmuyor. Ama böyle bir hüküm yer alacaksa da evrensel hukuka uygun olmalıdır. Bugünkü haliyle değiştirilemez maddeler çok muğlak ve kapsayıcıdır. Bu sebeple Anayasa Mahkemesi hiç ilgisi olmasa bile bazı kanunları bu maddelere aykırı görüp iptal edebiliyor. Böylece ortaya bir yargıçlar ülkesi çıkıyor." diye konuştu.

Prof. Dr. Fendoğlu'nun yeni anayasaya ilişkin diğer önerileri şöyle: "Yargıtay ve Danıştay gibi YSK kararları da denetime açılmalı. Dünya anayasaları incelenmeli ama hiçbiri direkt referans alınmamalı. Yeni anayasada 'Türkiye milletvekilliği' olmalı. Askerî Yüksek İdare Mahkemesi (AYİM) kaldırılmalı ve Anayasa'dan çıkarılmalı. Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Milli Savunma Bakanlığı'na bağlanmalı. Üniter yapı sürmeli ama yerel yönetimler güçlendirilmeli. Her türlü azınlık hakları güvence altına alınmalı. Anayasa yapım sürecinde dil uzmanları da teknik anlamda görev yapmalı. Anayasanın barışçıl bir dili olmalı."

Zaman