Gebeliğe obez başlamayın
Obezite infertilitenin önemli sebeplerinden biri olmakla beraber, gebeliğe obez olarak başlamak, gerek bebek gerekse anne adayı için pek çok riski de beraberinde getiriyor.
Bezmialem Vakıf Üniversitesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç Dr. Süleyman Bozkurt, obez anne adaylarının gebe kalmadan önce kilo vermelerini öneriyor. Kilo vermede her yolu denemiş ancak başarılı olmamış uygun anne adayları için obezite cerrahisinin bir çözüm olduğunu belirtiyor.
Gebeliğe obez olarak başlanmamalı!
Gebeliğe obez olarak başlandığında, gebelik diyabeti, preeklampsi adı verilen gebelikte tansiyonun yükselmesi, idrar yolu enfeksiyonları, damar tıkanıklıkları, tıkayıcı uyku apnesi, doğum sırasında epidural anestezide güçlükler, sezaryen ile doğum ihtimalinin artması, sezaryen sonrası yara iyileşmesinin gecikmesi gibi risklerle karşılaşılabiliyor. Ayrıca obez annelerin bebekleri düşük doğum ağırlıklı olabilmektedir.
Kimler obezite cerrahisine aday olabilir?
VKİ 40 kg/m2 ve üzeri olan tüm obezler ile VKİ 35 kg/m2 ve üzeri olup da ayrıca eşlik eden tip 2 diyabet benzeri metabolik hastalığı olanlar,18 yaş üzeri ve 65 yaş altı hastalar obezite cerrahisi adayı olabilirler. Endokrinolojik açıdan obeziteye yol açan cerrahiden fayda görmeyecek hastalıkların da elenmesi gerekir (Cushing sendromu). Kabul edilebilir anestezi ve cerrahi riski olması da önemlidir. Psikiyatrik açıdan bazı hastalıkların olması obezite cerrahisi başarısını düşürebilir. Bunların önceden tespit ve tedavi edilmiş olması önemlidir.
Obezite cerrahisi sonrası gebelik
Hamilelik planlayan ve obez olan anne adaylarının gebelik öncesi kilo vermesi büyük önem arzetmektedir. Obezite cerrahisi de bu yöntemlerden biridir. Obezite cerrahisi günümüzde laparoskopik olarak yapıldığı için gerek normal doğum gerekse sezaryen için bir risk teşkil etmemektedir. Böylece Obezite cerrahisi obezitenin hem anne hem de bebek için yaratacağı riskleri azaltmaktadır.
Obezite cerrahisi sonrasında ne zaman gebe kalınabilir ?
Obezite Cerrahisi sonrasında ilk 1-1,5 yıl gebelik planlanmamalıdır. Özellikle hızlı kilo verilen ilk aylarda gebe kalmamaya dikkat edilmelidir. Bu dönemde bebeğin beslenmesinde sorunlar ortaya çıkabilir.
Obezite cerrahisi sonrası gebelik sırasında nelere dikkat edilmelidir?
Obezite Cerrahisi sonrasındaki gebelikte, anne adayının operasyonu hakkında kadın doğum uzmanını detaylı bilgilendirmesi gerekir.Gebeliği takip eden jinekoloğun özellikle B12 ve D vitamini, demir ve folik asit desteğine dikkat etmesi gerekmektedir.Gebelik süresinde kusma riskini azaltmak için küçük porsiyonlar halinde,yavaş ve çok çiğneyerek yemek yenmeli,yemekle beraber sıvı almamaya özen gösterilmelidir.
Haberler
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.