İsmail BERK
Genç Saidlere bir mektup-2
Bu Fihrist Risalesinin de yeniden ele alınıp herkesin istifadesine sunulması herhalde çok faydalı olacaktır.(a.g.d)
Şimdi, mektubumuza devam edelim. Devam eden cümlede denilmektedir ki:
Risale-i Nur, benim gibi âciz ve ihtiyar ve zayıf bir biçareye bedel, genç, kuvvetli çok Said'leri içinizde bulmuş ve bulacak.
Buradan anlıyoruz ki;
1-Şahsa bedel, şahıslar olmalı. Şahsa indirgendiğinde, daha doğrusu şahsın etrafında kümelenen, şahsı merkeze koyan bir yapı inkişafı engeller. Şahsın beşeri yetersizliği ve zamanla ortaya çıkan zaaflar bir sıkıntıya dönüşebilir. Bunun alternatifi Çok Saidlerdir. Üstad, bu yolu, nefislerimizin hal tercümesini yaparak ortaya koymuştur.
2-Genç, kuvvetli çok Saidler ihtiyacı ve talebi, bizzat Saidden gelmektedir. Ben demiyor, hatta Biz bile demiyor. Daha ilerisini söylüyor, Siz diyor. Çünkü sonraki satırlarda vazifesinin bittiğini belirtiyor. Enerjik, hevesli, cesaret ve macera sahibi olmak, Gençlerin bilinen özelliğidir. Bu arada gençlerin, Kuvvetli bir his dünyasına, maddi ve manevi varlıklara, irade ve fedakarlıklara açık olmaları gerekir. Adeta farklı bedenlerde, aynı ruhun temsilcisi olan farklı fıtratların dokuduğu Saidler manzumesi Çok Saidler teşekkül etmektedir.
En manidar ve teşvikin şahikası ifade ise çok Saidler ifadesidir. Tahsis ve statüko kabul etmeyen bir bakış açısı. Hali hazırda olmasa da, bulmuş dediğimiz noktada değilsek de, sistem içinde bulacak ümidi, iradesi ve müjdesi ile kararlılığı, hizmeti devretme şuurunun, faziletinin ihata edemeyeceğimiz bir örneğidir.
Üstadken, her talebeye üstadlığın izdüşümlerini vermek, hayattayken kendi asli görevini talebelerine tevdi etmek, varlığından feragat etmek, onların daha iyisini yapacağına, mukayeseli bir hal tercümesi ile bakmak, muhteşem bir inşa modeli.
3-İçinizde bulmuş bulacak dediği, işleyen mekanizmanın ruhudur. Sistemli bir çalışma tarzının getirdiği muvaffakiyetlerdir. Mazhar olunan inayetlerdir, hizmetin kerametleridir. İnsan kıtlığı yaşıyoruz, kimse yok. diye dövündüğümüz, sonra da kendimizle övündüğümüz tenakuzlara çok güzel bir cevap niteliğindedir.
İçinizde bulmuş bulacak inancı, hizmet iklimi oluşturmakla, şefkat esaslı bir tefekkür ve teşebbüsle, Cenab-ı Hakkın hasıl edeceği bir neticedir. Adetullaha uygunluğun bir mükafatıdır.
4-Üstad/müellif, kıyas, teşvik ve görev devri yaparken ilminin, ihlasının ve tecditle görevli vasfının hiç birine halel gelmediğinin ve sonrası için başkası gerektiğinin iradesi ve mahviyeti ile hareket ediyor. Korku ve şüphe sağanağından zerre yok. Bu vasıf, Said yoktur, Saidin kudret ve ehemmiyeti de yoktur vasfının hayatla ödenmiş bir bedelidir. Ayrıca ele alınması gereken bir meziyettir. ...Bir said değil bin said feda olsun parolasının mukabele gören serdengeçti talebeleri ve kardeşleridir.
5-Başka risalelerde değindiği, Artık bu yolda Medrezetüzzehranın Risale-i Nur şakirtleri . Vasiyeti ile bütünleşen her şeyden feragat mesleğimden ayrılmayacaklardır asli şartı ve kaydı, fenafil ihvan düsturunun ihlas tercümesi olarak bize ışık tutuyor.
6-Yukarıdaki izahlarımıza kuvvet veren bir mektuptan birkaç satırı buraya almak istiyorum. Üstadın talebelerine/kardeşlerine ne kadar bağlı olduğunun, onlara güvendiğinin ve ne istediğinin açık tezahürü:
Ey demir gibi sarsılmaz kardeşlerim, bana yardım ediniz. Meselemiz çok naziktir. Ben sizlere çok güveniyordum ki, bütün vazifelerimi şahs-ı mânevînize bırakmıştım. Siz de, bütün kuvvetinizle benim imdadıma koşmanız lâzım geliyor.
Bu davete icabet etmek, bu yardıma koşmak ve meselelerimizin hassasiyeti ile bütün varlığımızı şahs-ı maneviye bırakmak, temel bir sorumluluktur.
(Devam edecek)
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.