Gerçekten her duanın kabul olduğu bir an var mı?
O an ne konuda dua edersek edelim kabul mü olur?
Soru Detayı
Gerçekten böyle bir an var mıdır? O an ne konuda dua edersek edelim kabul mü olur? O anda edilen her duanın kabul olması biraz saçma olmaz mı?
Cevap
Bu konuda sahih hadisler vardır. Bir rivayet şöyledir:
“Geceleyin öyle bir zaman vardır ki, Müslüman bir kimse o zamana rastlayıp Allah’tan dünya ve ahirete dair hayırlı bir şey dilerse, Allah ona dilediğini verir. Bu her gece böyledir.” (Müslim, Müsâfirîn 166, 167)
İnsanların yaratılış gayesi, Allah’a kulluk etmektir. Kulluğun en önemli bir simgesi de duadır. “Duanız olmasa Rabbim size ne diye değer versin ki” (Furkan, 25/77) mealindeki ayette halis bir ibadet olan duanın ehemmiyetine vurgu yapılmıştır.
Bu cümleden olarak Allah, kullarının, gündüz olduğu gibi geceleyin de kendisini anmalarını, el açıp dünya ve ahiretleri için dua ve niyazda bulunmalarını istemektedir. “Rabbim, beni iki cihanda bahtiyar et! Allah'ım, bana âfiyet ver! Mevlam, beni tuttuğum işte başarılı kıl!” diye yalvarmalarını arzu etmektedir.
Şüphesiz geceler de Allah’ındır, gündüzler de. O uygun gördüğü zamana dilediği feyiz ve bereketi verir. Kendilerini en güzel şekilde yarattığı, en güzel nimetleri kendilerine ihsan ettiği, cennetini ve cemalini kendileri için hazırladığı kullarının uzun bir geceyi, derin gaflet içinde geçirmelerini uygun görmemiştir. Allah’ın her şeyin sahibi olduğunu bilmelerini ve ihtiyaçlarını O’na arz etmelerini istemiştir.
Cuma günü, Kadir gecesinde olduğu gibi, her gecenin de “duanın makbul” olacağı bir saatin olduğu belirtilmek suretiyle, peşin bir ücretle insanlar ibadete teşvik edilmiştir.
Bu saatin gizli tutulmasıyla, bir yandan insanlar her zaman ibadete teşvik edilirken, diğer yandan da “ben şu makbul vakitte dua ettim” deyip şımarmalarının önü alınmıştır.
Ayrıca hadiste dikkat çeken iki önemli nokta vardır: Biri, “Müslüman bir kimse”, diğeri ise “hayırlı bir şey dilerse..” sözcüklerine yapılan vurgudur.
Müslüman; her yönden Allah’a teslim olmuş, adam gibi adam karakterine işarettir.
Hayırlı dua ise, kişinin heva ve hevesine göre değil, Allah’ın “hayırlı” dediği şeyler anlamına gelir.
Bu iki hususun tahakkuk etmesi kolay bir şey değildir.
Demek ki, hadiste “her dua”, “her kişiden” kabul olunur denilmemiştir. Bilakis, “hayırlı dua”, “Er kişiden” kabul edilir, denilmiştir.
Sorularla İslamiyet
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.