Göçmen Kuşlarda Kuş Gribi Alarmı

Göçmen Kuşlarda Kuş Gribi Alarmı

Daha önce kuş gribi virüsü tespit edilen Kızılırmak Deltası'ndaki göçmen kuşlardan dışkı ve tükürük örneği alınıyor.

Kızılırmak Deltası'ndaki göçmen kuşlar, kuş gribi kontrolünden geçiriliyor.
Merkezi Hollanda'da bulunan Wetlands İnternational (Uluslarası Sulakalanlar Örgütü kuruluşu ile Türkiye'deki proje ortağı Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ornitolojik Araştırmalar Merkezi tarafından yürütülen çalışma kapsamında, daha önce kuş gribi virüsü tespit edilen Kızılırmak Deltası'nda göçmen kuşlardan dışkı ve tükürük örneği alınıyor.

Edinilen bilgiye göre, kuş gribi virüsünün kanatlı yabani hayvanlarından bulaşması nedeniyle Türkiye'deki önemli göç yollarından biri olan Kızılırmak Deltası'nda çalışma başlatıldı.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ornitolojik Araştırmalar Merkezi görevlilerince sürdürülen, Wetlands İnternational'in proje ortağı olduğu bir aylık çalışmada, 500 dolayında kanatlı hayvandan dışkı ve tükürük örneği alınacak.

Çalışmayla ilgili bilgi veren OMÜ Ornitolojik Araştırmalar Merkezi görevlisi Kiraz Erciyas, merkezde görevli Cemal Özsemir ve Nizamettin Yavuz'un da katıldığı çalışmada, ilk hafta 120 kanatlı hayvandan örnek alındığını söyledi.

Erciyas, Kızılırmak Deltası'ndaki geniş arazide yapılan saha araştırmasında, çalışmaların daha çok ötücü kuşlar ile diğer kanatlı hayvanların yoğun olduğu bölgelerde yürütüldüğünü bildirdi.

Alınan örneklerin biri yurt dışında olan iki ayrı laboratuvarda tahlil edileceğini belirten Erciyas, şu bilgileri verdi:

"Bu çalışma, Wetlands İnternational'ın küresel ölçekli bir proje çalışması ve 12 ülkede yürütülüyor. Çalışmaya OMÜ Ornitolojik Merkezi olarak biz de katılıyoruz. Türkiye'de de örnek bir çalışma. Daha önce kuş gribi vakalarının görüldüğü ülkelerdeki mevcut durum ile bu ülkelerin diğer ülkelerle bağlantısı araştırılıyor."

Çalışma ile kuş gribi görülen ülkelerde taşıyıcı konumda olan kuşların birbirlerini bağlayıcılık yönünü ve ülkelerarası göç yollarının risk durumlarını da öğrenmiş olacaklarını ifade eden Erciyas, su kuşlarından alınan örneklerin tahlil sonuçlarının kuş gribine karşı bölgede yapılacak çalışmalara katkı sağlayacağını söyledi.

Erciyas, deltanın belirli yerlerine gerdikleri özel ağ ve kapanlarla kuşları yakalayarak örnek aldıklarını bildirdi, yürütülen çalışmanın dünyadaki kuş gribi görülme sıklığı, en sık görülen ülke ve bölgelerin bilinmesi açısından önem taşıdığını kaydetti.

Kızılırmak Deltası
Samsun'un Bafra ilçesinde, Kızılırmak'ın Karadeniz'e döküldüğü alanın da içinde yer aldığı 56 bin hektar genişliğindeki Kızılırmak Deltası, Türkiye'nin önemli göç yollarının başında geliyor.

İrili-ufaklı çok sayıdaki gölü, sazlık alanları, ender subasar çayırları, 12 bin hektarı bulan sulak alanları ve barındırdığı canlı türleri ile Türkiye'nin önemli doğal sistemlerinden birini oluşturan deltada, bugüne kadar yaklaşık 140 türün ürediği belirlendi. Delta, kış döneminde de 100 bin dolayında su kuşuna ev sahipliği yapıyor.

Deltada daha önce kuş gribi vakalarına rastlanmış, çevre köylerdeki çok sayıda kanatlı hayvan itlaf edilmişti.
TRT