Gözünüz 'kulağınızda' olsun

Gözünüz 'kulağınızda' olsun

Kulak uğuldaması ve tıkanması, özellikle uçak yolculuğunda yakamızı bırakmayan tatsız bir yol arkadaşıdır. Yükseldikçe basınç artar ve ardından müthiş bir çınlama...

Sonrası da malum: geçici ağrı ve işitme kaybı. En çok da bebekler etkilenir anlam veremedikleri bu durumdan. Uçak inişe geçtiğinde daha fazla dayanamayıp sırayla basarlar çığlığı. Peki, yaşanan bu durum yalnızca basınçla mı ilgilidir? Tabii ki hayır. İşin bir de sağlık boyutu var.

Memorial Ataşehir Tıp Merkezi Kulak Burun Boğaz Bölümü doktoru Op. Dr. Oray Karaçaylı, kulaktan gelen basıncı dengeleyebilmesi açısından, yolculuklarda burnun açık olmasının şart olduğunu söylüyor. Kişinin gribal enfeksiyonu varsa uçağa binmemesinde yarar var. Ancak binmek zorundaysa da burun açıcı spreyler kullanması gerekiyor. Alınabilecek diğer önlem de sakız çiğnemek, ya da naneli şeker yemek. Sakız çiğnerken veya naneli şeker yerken daha sık yutkunursunuz. Yutma işlemi de östaki borusunu açan kasları harekete geçirir. Bu açıdan uçak inişe geçmeden önce bu egzersizler yapılabilir. İniş sırasında uyumamaya da dikkat etmeniz gerekir çünkü uyurken yutkunma çok yavaşlar. Bebeklerin ise ağzına biberon ya da emzik vermek solunum kanallarını açık tutar, tıkanmayı önler.

Yolculukta yaşadığımız bu tür sorunlardan başka kulağımızla ilgili muzdarip olduğumuz onlarca konu var. Kulak temizliğinin nasıl yapılacağı, çınlamanın nedenleri, kulakların yıkatılıp yıkatılamayacağı gibi konularda Dr. Karaçaylı'nın bu önerilerine kulak verin:

Kulak mumu ya da pamuğu kullanmak doğru mu?

Anadolu'da yüzyıllardır alternatif tedavi yöntemi olarak uygulanan kulak mumu ile kulak temizlemeyi artık modern tıp da kullanıyor. "Kulak Temizleme Mumu" eczanelerdeki yerini aldı bile. Peki yöntem ne kadar sağlıklı? Dr. Oray Karaçaylı, dış kulak yolunun çok hassas olması ya da bu yollarda enfeksiyon olması gibi durumlarda kulağa su kaçırmamak amacıyla kullanılabileceğini söylüyor ve ekliyor: "Ama devamlı kullanılmasına gerek yok. Bu birkaç enfeksiyon geçirdikten sonra önerdiğimiz bir şey. Vücudun dengesini bozmamak gerek."

Kulak pamuğu gibi cisimlerin kullanılması dış kulak yoluna zarar verebilir. Kiri içeri atabileceği ve enfeksiyona zemin hazırlayabileceği için de çok fazla önerilmiyor. Görünen kısımdaki kiri temiz bir bez veya havluyla almak yeterli. Normal şartlarda kulak zaten kendi kendini temizleyen bir organ.

"Kulağım duymuyor" diye kulak yıkatılır mı?

Kulak kiri dışarı atılmıyorsa kulağı yıkatmakta ya da benzer yöntemlerle kulak kirini dışarı atmakta yarar var. Ama "Kulağım duymuyor, gittim yıkattım" tarzı bir yaklaşım doğru değil.

Kulak çınlamasının sebebi nedir?

Birçok etken kulak çınlamasına sebep olabilir. Sık sık çınlama kulak içindeki kireçlenmeden tutun da, iç kulakta yaşanabilecek gürültüye maruz kalmalar, yaşla birlikte işitme kaybının düşmesi, yaşanabilecek basınç değişiklikleri, ya da bazı ilaçların sık kullanılmasından hastanın şeker durumuna kadar birçok etken olabilir.

İşitme kaybının sebepleri neler?

İşitme kaybında önemli olan, bir anda mı, yoksa yavaş yavaş mı ortaya çıktığı. Bir anda ortaya çıkan işitme kaybında, kulak tıkanmış, dışarıdan darbe almış ya da kulağa su kaçmış olabilir. Orta kulakta enfeksiyon veya sıvı toplanması olabilir. Durumun iyi tahlil edilmesi, ona göre tedavi edilmesi gerekiyor.

Çocukta kulak rahatsızlığı nasıl anlaşılır?

Kulak rahatsızlığı olan çocuk, televizyonu yüksek sesle dinler ya da okulda ders dinlerken öğretmenini tam duyamaz. Başlangıçta aileler bunu kabullenmeyip, gözardı edebiliyor. Ya öğretmeni, çocuk algıda bir problem yaşadığı için aileyi uyarıyor, o şekilde geliyorlar ya da dikkatli aileler 'çocuğumun böyle bir şikayeti var' diye kendiliğinden geliyor. Bu durumlarda dikkat edilmeli, üzerine gidilmeli.
Zaman