Güneş sisteminin yakınlarında süpernova patlaması oldu
Bilim adamları patlamanın sebebini açıkladı
Son yıllarda yapılan deneylerde kozmik ışınların spektrumplarında yüksek miktarda anti madde, anizotropisinde de bir anormallik (bileşenlerinde eşitsizlik) gözlendi. Rusya, Fransa ve İsviçre'den bilim insanlarının oluşturduğu uluslararası bir ekip gerçekleştirdiği incelemelerle kozmik ışınlardaki bu anormallikleri açıklamaya çalıştı. İncelemelerin sonucunda bu anormalliğin nedeninin Güneş sisteminin yakınlarındaki bir süpernova patlaması olabileceği sonucuna varıldı.
Psysical Review dergisine konuşan MEPhI'den Dmitriy Semikoz Sputnik'e yaptığı açıklamada, söz konusu patlamanın 2-3 milyon yıl önce Güneş sisteminden 220-450 ışık yılı uzaklıkta (Güneş'e en yakın yıldız Proxima Centauri'nin bulunduğu mesafeden 50-100 kat daha fazla uzakta) gerçekleştiğini söyledi. Semikoz'a göre, patlamanın tarihine yönelik çıkarıma yalnızca süpernovalarda görülebilen Fe60 demir izotopu içeriği sayesinde varıldı.
Semikoz, bu olayın tekrarlanması halinde Dünya'yı büyük bir iklim değişikliğinin beklediği ve radyasyon oranının ciddi oranda artacağı uyarısında bulundu.
Güneş bile yanında sönük kalıyor
Semikoz "Süpernova patlaması 10 kat daha yakında gerçekleşirse bunun gezegenimizdeki yaşam için sonuçları felaket olur. Böyle bir durum mesafeden bağımsız olarak dahi Dünya'daki tüm canlıları öldürür" dedi.
Öte yandan süpernova patlamaları neyse ki pek sık gerçekleşmiyor. Süpernova patlamaları Dünya'dan yüzlerce parsek (3.26 ışık yılı) uzaklıkta birkaç milyon yılda bir meydana geliyor.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.