Gurbetçilere, 'koruyucu aile olun' çağrısı

Gurbetçilere, 'koruyucu aile olun' çağrısı

Avrupa ülkelerinde Türk çocuklarının, ebeveynlerinden alınarak eşcinsel ve Hıristiyan ailelere verilmesi, tartışmalara neden olmuştu.

Zekai Özçınar'ın haberi:

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Türkiye’deki koruyucu aile kampanyasını Avrupa ülkelerine yayarak istenmeyen durumların önüne geçileceğini bildirdi. Almanya Başbakanı Merkel’in Türkiye ziyaretinde meseleyi gündeme getirdiğini söyleyen Şahin, Merkel’in “Çocukları Türk aileler istemediği için onlara veriyoruz.” gerekçesini ileri sürdüğünü belirterek, bu cevap üzerine Türkiye’de iki ay önce başlatılan ve ilk etapta 1.451 başvurunun olduğu ‘koruyucu aile’ kampanyasını Avrupa’daki Türklere yönelik de yürütme kararı aldıklarını aktardı. Yurtdışı Türkler Başkanlığı ile işbirliği yaparak kampanyayı yayacaklarını, böylece çocukları o ülkelerde yaşayan Türk ailelerin almasını sağlayacaklarını vurguladı.

Şahin, bakanlığının kadın, aile, çocuk, özürlü, şehit ve gazilerle ilgili çalışmaları hakkında da bilgi verdi. Ev tipi bakımın kuruluşlarında kalan çocukların hayata daha iyi hazırlandıklarını, “Zilimiz, halımız, adresimiz, mahallemiz var.” dediklerini anlattı. Bu modelde akademik başarının iki puan yükseldiği tespitinde bulundu. Kadın istihdamında atılan adımlara değinen Bakan, esnek çalışma modeli üzerinde durduklarını bildirdi. Model, kadınların evde çocuklarına bakarken istihdama katılmasını, sosyal güvenlik, kolay kredi ve vergi gibi teşvikleri öngörüyor. Şahin, doğum izninin 6 aya çıkartılması ve süt izni gibi uygulamalarda dengenin gözetilmesi gerektiği uyarısında da bulundu. “Özel sektör üzerine yük binerse sıkıntı olur. İstihdamda sıkıntı doğurmayacak yollar bulmalıyız. Fransa modeli bize uygun. 0-3 yaşa destek verilmiş ve kadın istihdamı yüzde 69 olmuş.” diye konuştu.

Aile Bakanı, kadına yönelik şiddetin önlenmesi için yapılan çalışmalara değinirken istatistiklerin artık daha sağlıklı tutulduğunu dile getirdi. Aile içi şiddetin sebepleri arasında yüzde 48’le alkol ve madde bağımlılığının öne çıktığını vurguladı. “Şiddet artıyor mu?” sorusuna ise bakanlıktaki veriler ışığında cevap verdi. Buna göre, aile içi saldırı sonucu 2009’da 171, 2010’da 177, 2011’de 163, 2012’de ise 155 ölüm gerçekleşti. Şahin, mağdurları korurken faillerin tedavi edilmeleri yönünde de çalıştıklarını anlattı. Boşanmalarla ilgili çalışmalara değinirken 450 çiftten 75’inin evliliğini kurtardıklarını söyledi. Şahin, kadınların gayrimenkul sahibi olma oranlarıyla ilgili çarpıcı bilgiler de verdi. Buna göre, 10 yıl önce kadın üzerine kayıtlı tapu oranı yüzde 3’tü. Bugün oran yüzde 35’e yükseldi. PKK’nın kadını da mağdur ettiğine değinen Şahin, 55 yerde açılan aile destek merkezlerinin önemli fonksiyon gördüğünü anlattı. “Taş atan çocuklar beni güllerle karşıladı. Çocuk, kadını ve genci yetiştirecek mekanizmaları güçlendirirsek sürece katkısı olur.” dedi.

Zaman