Gürültü kirliliği sağırlığa yol açıyor
Devamlı olarak limiti aşan gürültülere maruz kalmak kulak sağlığında kalıcı sorunlara yol açabiliyor
Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Adem Cenkçi, aşırı gürültünün akustik travmaya yol açtığını söyledi.
Kulağın dış kulak, orta kulak, iç kulak olmak üzere üç bölümden oluştuğunu anlatan Cenkçi, "Orta kulaktaki örs, çekiç ve üzengi kemikçikleri iç kulağa sesin iletilmesine yardımcı olurlar. İşitme ve dengeye hassas hücreler iç kulakta bulunurlar. Ayrıca beyine giden işitme siniri de iç kulaktadır." şeklinde konuştu.
Adem Cenkçi, "Ses dalgaları dış kulaktan girerek kulak zarına çarpar ve zarda titreşim oluşur. Bu titreşimler orta kulağın küçük kemikçiklerine iletilir ve kemikçikler yoluyla iç kulağa buradan da işitme sinirine geçerler. İç kulağın burada önemli bir görevi vardır. Gelen oluşan titreşimler burada sinir uyarıları haline dönüşür ve beyine gider. Beyin de gelen bu uyarılara ayırt eder. Aşırı ses iç kulaktaki sinir uçlarını öldürür ve aşırı sese maruz kalma süresi uzadıkça daha fazla sinir ucu ölür. Bu da işitme kaybına yol açar. Ölen sinir uçlarını tekrar düzeltmek mümkün olmadığı için aşırı gürültünün vereceği hasar da kalıcı bir hal alır." dedi.
Gürültü nedeniyle meydana gelen işitme kaybının önüne, gürültünün azaltılması veya önlenmesiyle geçilebileceğini kaydeden Op.D r. Adem Cenkçi, zaman zaman kişilerin aşırı gürültüye alıştıklarının düşünülebilineceğini, ancak bunun bu işitme kaybına işaret olduğunu vurguladı.
Yeni Şafak