Habip ARTAN
Akıllı Tarım Teknolojileri
Hızla gelişen teknolojiyle birlikte bürokrasinin azalması ve hızlanması için bilgi teknolojileri sayesinde bilgiye kolay ulaşım imkânı sağlanmalıdır. Bilgi ve iletişim teknolojileri ile işgücü, zaman ve maliyetleri azaltması, üretim planlaması, denetleme, koruma vb. faaliyetlerde uzaktan algılama teknolojilerinin kullanılması, iklim verilerinden üretimde faydalanılmasından yararlanılabilir. Bununla beraber bilgi teknolojilerinin tarım sektöründe çok az kullanılmasının önünde engel teşkil eden siber güvenlik tehditlerinin artması, sektörde teknoloji transferinin yeterli düzeyde olmaması, bilgi ve iletişim teknolojilerinin yüksek maliyeti nedeniyle kullanımlarının az olması dezavantajlarımızdır.
Bu nedenle, öncelikle bilişim altyapısının, bilgi sistemlerinin geliştirilmesi ve e-Devlet üzerinden verilen hizmet sayısının artırılması, karar destek sistemlerinin geliştirilmesi, Tarım 4.0 uygulamalarının ulaşılabilir hale getirilerek yaygınlaştırılması, coğrafi bilgi sistemleri ile uydu görüntülerinin işlenmesi, iyi tarım uygulamaları, organik tarım, erken uyarı sistemi (sel, yangın, afet), UGİP (Uydudan izleme), Tarımsal üretim ve kayıt sistemi ile Tarım bilgi sisteminin (TBS) öncelikle ulaşılabilir ve yaygın hale getirilmesi lazımdır.
Akıllı tarım uygulamalarına geçiş
Tarım sektöründe ürün doğrulama, rekolte tahmini, yapay zekâ, coğrafi bilgi sistemleri gibi teknolojik gelişmelerin kullanımı ile akıllı tarım uygulamaları yaygınlaştırılmalıdır. Üretim planlamasına yönelik yapay zekâ uygulamaları geliştirilerek israf ve ekonomik kayıpların ve spekülasyonların önüne geçilebilecektir. İklim değişikliğiyle uyumlu modern ve ortak makine kullanımı yaygınlaştırılmalı ve üretim planlamasına yönelik yapay zekâ uygulamaları geliştirilmelidir. Tarımda dijital dönüşüm üretimin her aşaması için gerçekleştirilmelidir. Yapay zekâ ve coğrafi görüntüleme sistemlerinden üretim planlaması ve stratejik ürünlerde arz açığını kapatmaya yönelik sözleşmeli üretim vb. modellerde planlama ve kontrol faaliyetlerinde yapay zekâ ve uydu görüntüleme sistemlerinin kullanımı yaygınlaştırılmalıdır.
Dijital Dönüşüm Projeleri
Türkiye’nin e-Devlet’ten dijital devlete geçişi aşamasında yeni Dijital Devlet Stratejisi çalışmalarına Tarım Bakanlığı da aktif olarak katılım sağlamıştır. Bu sayede tarımın dijitalleşmesi konusundaki projelere alt yapı sağlanmaktadır. Bununla birlikte tarım ve orman ile ilgili bilgi sistemlerine yönelik yazılım ve donanımların iyileştirilmesi, geliştirilmesi ve güvenlik zafiyetlerini en aza indirecek siber güvenlik faaliyetlerinin sağlanmasını içeren çalışmalar yürütülmektedir. Esas olarak planlı, dirençli ve gelişime açık bir tarım sektörü oluşturmak amacıyla tarımda yenilikçi uygulamaları yaygınlaştırmak hedeflenmelidir. Bu nedenle tarım sanayi entegrasyonu ve tarımda ileri teknoloji uygulamaları yaygınlaştırılmalıdır.
Tarım sektöründe bilgi teknolojilerinin geliştirilmesi
□ Tarım sektöründe ürün doğrulama, rekolte tahmini, yapay zekâ, coğrafi bilgi sistemleri gibi teknolojik gelişmelerin kullanımı ile akıllı tarım uygulamaları yaygınlaştırılmalıdır.
□ Topraksız tarım ve dikey tarım uygulamaları artırılmalıdır.
□ Üreticilerimizin ihtiyaçları yerli ve milli kaynaklarla geliştirilen, çevreye duyarlı, verimli teknolojiler ile karşılanmalıdır.
□ Tarımda insansız hava araçlarının kullanımının teminiyle hastalık tespiti, etkili ve yerinde ilaçlama yapılması çalışmalarına devam edilmeli, en kısa sürede hayata geçirilmelidir.
□ Dijital sulama yönetimine yönelik projeler neticesinde bitki su tüketimine dayalı sulama, kuraklık ve verim tahmini çerçevesinde değerlendirilmesini sağlayacak “Dijital Sulama Yönetim Sisteminin (DiSU) projesi en kısa sürede uygulamaya alınmalıdır.
□ Ortaöğretim ve yükseköğretim kurumlarında verilen eğitimlerde yeni tarım sistemlerine (iyi tarım, dikey tarım, akıllı tarım, organik tarım vb.) yönelik olarak eğitim programlarının güncellenmesi sağlanmalıdır.
□ Özel sektör iş birliğinin geliştirilerek ota öğretim ve üniversitelerde tarım eğitimi veren kurumlarda öğrencilerin uygulama alanlarının artırılması, stajların sektörün beklentileriyle uyumlu yürütülmesi.
□ Tarımsal teknolojiye ve yenilikçi faaliyetlere yönelik olarak mevcut koşulların revize edilmesi, öğretim içeriklerinin bu alanlara uygun şekilde düzenlenmesi.
□ Tarım Teknolojileri üniversitelerinin kurulması
□ Bilişim/dijital teknolojilerinin kullanımına yönelik yazılımlar geliştirilmelidir.
□ Tarımsal üretim planlamasında, Etkin planlama için teknoloji kullanımı sağlanmalıdır.
□ Üretim bölgelerinin ve yetiştirilmesi planlanan ürünlerin özellikleri dikkate alınarak yüksek teknolojili (Tarım 4.0) üretim sistemleri kullanılmalıdır.
□ Tarımsal üretim planlaması yapılırken meteorolojik bilgi, tahmin ve uyarılar ile iklim projeksiyonlarının kullanılması sağlanmalıdır.
□ İklim değişikliğinin belirlenmesinde ana unsur olan meteorolojik gözlem ve erken uyarı sistemlerinin yaygınlaştırılması ve sürdürülebilmesi sağlanmalıdır.
□ Türkiye tarım veri bankası kurulması sağlanmalı, böylece tarımla ilgili kurum ve kuruluşların verilerinin ortak bir merkezde toplanmasına yönelik kurumsal altyapılarının veri teknolojilerine uygun olarak kurulmasının sağlanmalıdır.
□ Coğrafi Bilgi Sistemleri ile Dijital Teknolojilerden veri toplama, yönetimi, izleme ve değerlendirilmesi amacıyla etkin yararlanılması sağlanmalıdır.
□ Tarım sektöründe milli ve yerli bilişim, donanım, yazılım ve tarımsal uygulamaların geliştirilmesi.
□ Tarımsal veri ve bilgilerin güvenilir, güncel, birbiri ile uyumlu ve birlikte çalışabilir olmasının sağlanması.
□ Tarım bilgi ağlarının geliştirilmesi, ulusal ve uluslararası ağ yapıları ile entegrasyonu ve kurumlar arası iş birliği ile sağlanması.
□ Veri sahipliği ve güvenliği ile paylaşımına yönelik yasal altyapının hazırlanması amacıyla gerekli çalışmalarının yapılması.
□ Su kaynaklarının sürdürülebilir yönetimine yönelik teknolojilerin kullanılması ve geliştirilmesi.
□ Dijital tarım teknolojilerinin geliştirilmesi ve kullanılması konusunda girişimcilerin ve çiftçilerin desteklenmesi.
□ Akıllı tarım konusunda yetişmiş çiftçi/mühendis/ara eleman sayısındaki yetersizliklerin giderilmesi.
□ Yeni teknolojilerin kullanımını gerçekleştirecek nitelikli insan kaynağının artırılması.
□ İlgili eğitim ve öğretim kurumlarında tarımda akıllı/teknolojik eğitim programlarının yaygınlaştırılması.
□ Eğitim ve yayım faaliyetlerinde bilgi ve iletişim teknolojilerinin (e-öğrenme, mobil uygulamalar, sosyal medya vb.) etkin olarak kullanılması.
□ Üretici ve tüketicilere yönelik görsel/etkileşimli eğitim içeriklerinden oluşan bir e-eğitim portalının oluşturulması.
□ Tarımsal eğitim ve yayımda sanal gerçeklik (VR), artırılmış gerçeklik (AR) gibi teknolojiler ile uygulanan simüle eğitim modellerinin altyapısının geliştirilmesi.
□ Tarımsal bilgi altyapısı ve bulut bilişim sistemi (YİKOB) kurulması
□ Tarımsal bilgi ve teknolojilerin çiftçilere yeterli oranda iletilmesi ve benimsetilmesi.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.