Hamilelikte kış beslenmesi
Hamile kişinin enerji harcaması boyuna, gebe kaldığı kiloya, yaşına ve aktivitesine göre değişir.
Hamile kişinin enerji harcaması boyuna, gebe kaldığı kiloya, yaşına ve aktivitesine göre değişir.
Ancak, 15. haftadan sonra enerji gereksinmesine yaklaşık 300 kilokalori ek yapılmalı. Tabii bu da gebenin ağırlığına ve ilk 6 ay aldığı kiloya göre değişir. Ama şu gerçek var ki gebeliğin ilk 15 haftasında ek enerjiye ihtiyaç yoktur. Yani komşu teyzelerin dediği gibi çift canlısın, çift porsiyon yemelisin olmaz. Ama mevsimsel değişimler kişilerin beslenme biçimine etki eder. Kışın gebelerin de işi zorlaşır. Gerçi kilo aldıkça artan yağ oranı üşümemenizi sağlar ama gerekli besin öğelerini almak daha önemli. Aşure: Her türlü besin öğesini az veya çok içerir. En az yağ içerir. Sütlü tatlılar: En başta kalsiyum, protein, fosfor içerir. Çikolatalı kekler yerine lif, magnezyum, çinko, fosfor gibi mineral içeren cevizli, fındıklı, kuru meyveli ve taze meyveli kekler, turtalar yapmak ve yemek daha doğru olacaktır.
Hangi meyveyi yemek daha iyidir?
Bana belki de en çok sorulan sorulardan biridir. Hangi meyve de daha çok vitamin vardır.Hangi meyveyi daha çok yersem bebeğime daha iyi gelir?
-Mevsiminde bol bulunan yani pazarda, seyyar satıcılarda, manavda bol ve ucuz bulanan meyve, o mevsimde bol tüketeceğiniz meyve olmalı. Kış ayları için en bol olan meyve tabii ki portakal, greyfurt, elma. Ancak hamileliğinizin son aylarına yaklaşmışsanız portakal, mandalina, greyfurt gibi C vitamini yüksek ancak gaz yapıcı oranı da yüksek olan meyveler gaz şikâyetlerine ve reflü gibi sindirim sistemi rahatsızlıklarına da neden olabilir. Ancak bu meyveleri tüketirken bir takım noktalara dikkat ederseniz şikâyetlerinizi daha aza indirir hatta yok edersiniz. Gaz yapıcı özelliği olan portakal, mandalina, greyfurt gibi meyveleri akşam yemeğinden sonra, yatmadan hemen önce yememeğe özen gösterin. Onun yerine akşam saatlerinde muz asidik olmadığı için tercih edilebilir.
Soğuk hava enerji ihtiyacını arttırır mı?
Evet artırır. Ama bu ihtiyaç gene çift kişilik yemek şeklinde değil de doğru seçilen yiyeceklerle olmalı. Şeker ve yağ içeren kalorisi yüksek ve besin değeri düşük yiyecekler: Revani, lokma, kadayıf, şekerpare, yağlı börekler, çörekler ve kekler yerine; Tahin helvası, tahin-pekmez: protein, demir, magnezyum, kalsiyum, çinko içerir. Zeytinyağıyla hazırlanmış sebzeli kıymalı, peynirli sebzeli börekler yerine: Mercimekli bulgur pilavı, mercimekli köfte, kısır gibi yiyecekler açısından gereklidir.
Bugün