Hangi bitki neye iyi gelir hangisi zararlı

Hangi bitki neye iyi gelir hangisi zararlı

Doğal antibiyotik zencefil, bademcik için elma, saman nezlesine çörekotu yağı, kabızlık için sinemeki, bağışıklık sistemini güçlendirecek formül ve zararlı bitkiler. İşte bitkiler hakkında faydalı bilgiler.

Radyo 7'de yayınlanan Eda'yla Günortası'na konuk olan Farmakolog Pınar Alacalı bitkilerin faydalarını anlattı. Hangi bitki neye iyi geliyor sorularının yanı sıra vücut direncini arttıran bitkisel formülü de veren pınar alacalı, zararlı bitkiler hakkında da bilgi verdi.

Eda : En çok yaygın olanlar arasında nezle ve grip var ama bununla birlikte öksürük çok yaygın. Öksürük nasıl yok olur?

Pınar Alacacı : Öksürüğün en büyük sebebi gribal enfeksiyon. Vücut direncini arttıracak bitkiler kullanılabilir. Öksürük için en başta zencefil kullanılmalıdır. Zencefil’in doğal bir antibiyotik özelliği vardır. Günde bir tatlı kaşığı zencefil tüketildiğinde vücut direncimiz yüksek kalacaktır. Kişide şeker hastalığı yoksa bala karıştırılıp yemek çok daha şifalı olur. Ilık suyun içine ıhlamuru kaynattıktan sonra onun içine ya da bir meyve suyunun içine katıp içebilirler. Yakıcı bir tadı olduğundan pekmez ya da diyet reçellerin içine de katılabilir. Yarım kilo bal ya da pekmez içine 100gr zencefili karıştırıp sabah-akşam bir tatlı kaşığı 4 yaş ve yukarısı tüm herkes yetişkinler dâhil. Aç karnına yenmesi önerilir, çünkü kana daha çabuk karışıyor.

Eda : Bademcik iltihabı ile ilgili önerileriniz nelerdir? Bitkiler geçirebiliyor mu?

Pınar Alacacı : Basit bir yöntemle halledilebilir. Elmayı ikiye böldükten sonra fırında yumuşayana kadar yaklaşık 5 dakika bekletebiliriz. Bir bez yardımı ile içine koyduktan sonra boğaz kısmına saralım. Bu işlem bademcik iltihabını alıp şişliği indirecektir. Bu işlem bir gece kalmalıdır. Bir başka yöntem de, bir tülbendin içine biraz karabiber ve zencefil döktükten sonra bol kolonya ile ıslatılır. Bu işlem de boğaza sarılı olarak sabaha kadar bekletilmelidir.

Eda : Saman nezlesi ve romatizma için de önerileriniz var mı?

Pınar Alacacı : Saman nezlesi için çörekotu yağını tavsiye ediyorum. Akşamları yatarken birer damla buruna damlatıldığı zaman, saman nezlesinden ileri gelen alerji yok oluyor. Romatizma için zencefilli bal karışımına ilave olarak ısırgan tohumu karıştırılarak sabah aksam bir tatlı kaşığı yenebilir. Harici olarak, kekik, susam ve biberiye yağını eklem yerlerine özellikle kuyruk sokumuna sürülmelidir. Bu karışım da akşam yatarken sürülmelidir. İltihaplı romatizmalara da iyi gelir.

Eda : Kabızlık için neler yapmak gerekir?

Pınar Alacacı : Sinameki bitkisi var fakat yalnız kullanılmamalıdır. Çünkü çok zararlı, kolon kanserine sebebiyet verebiliyor yalnız kullanıldıgında. Sinameki, rezene, yeşilçay ve adaçayı ile beraber kullanmak gerekir. Tüm bu karışımı demleyerek sabahları bir bardak tüketebilirler. Bir başka yöntem de, akşamdan bir bardak ılık suyun içine gün görmemiş esmer kayısı 3 tane atılıp sabaha kadar beklettikten sonra hem suyunu içip hem de posasını yemek gerekir. Keçiboynuzu pekmezi de tüketilebilir.
Eda : Hasta olmamak için bağışıklık sistemini nasıl güçlendirebiliriz?

Pınar Alacacı : Bir kilo bal’ın içine yaklaşık 100gr polen, 100gr saf arı sütü, 50gr kadar ısırgan tohumu, 50 gram zencefil, 50 gr çörek otu, 50 gram ginseng bunları karıştırıyoruz. Her sabah bir tatlı kaşığı çocuklara, yetişkinler de akşam yatarken bir yemek kaşığı alması gerekiyor. Vücut direncini korur ve kemik erimesini de önler.

Eda: Böğürtlen’in faydaları nelerdir?

Pınar Alacacı : Böbrek ve idrar yollarına faydası vardır. Böbrekteki kum ve taşı atma özelliği vardır. Çocuğu olmayan hanımlar böğürtlen kökünü kaynatıp içtikleri zaman tamamen yumurtalıkları temizlediği gibi iltihaplanmayı da önlüyor. Şeker hastaları sabah-akşam aç karnı içebilir. Şeker düşürme özelliğine sahiptir.

Eda : Sinüzit tedavisine bitkisel çözümünüz var mı ?

Pınar Alacacı : Sinüzit için, 100gr çörek otu tohumunu yarım kilo bal’ın içine katarak sabah-akşam aç karnı bir tatlı kaşığı yenebilir. Çörek otu yağını 40 gün burnumuza damlatırsak, sinüzit’i yok etmiş oluruz. Tek tedavisi çörek otu yağıdır. Hekimler de bunu kabul ediyor. Bitki yağlarını alırken dikkat etmek gerekir. %100 saf olanı almalılar. Bu yüzden güvenilir bir aktara gitmelerini tavsiye ederim.

Eda : Bitkilerin hep faydalı olduğunu duyduk, hiç zararı yok mu ?

Pınar Alacacı : Zararlı olanları tarım bakanlığı yasakladı ama çoğu aktar bunları el altından satıyor. Melek otu kökünün vücuda zararı vardır. Dozu aşılırsa felç bile yapabilir. Bit otu vardır diğer adı entere saçı çabuk uzattığı söylenir. Doğrudur fakat göze geldiğinde %100 kör ediyor. Sinameki de tek kullanılmaz çünkü bu bitki de kolon kanseri yapar. Bu yüzden ek bitki ile kullanılmalıdır.

Eda : Domuz gribinden kurtulmak için yada yakalanmamak için neler yapmalıyız?

Pınar Alacacı : Zencefil’i evlerimizden eksik etmemeliyiz. Hatta mümkünse özel bir kavanozu olmalı. Tıpkı evimizde ki çay ve şeker kavanozu gibi. Baş köşe de yeri olmalıdır. Sabah-akşam bir tatlı kaşığı tüketmek gerekiyor. Doğal bir antibiyotik almış olursunuz.
Tüm hastalıklara iyi gelir.
Haber 7