Her yıl 30 bin kişi KOAH nedeniyle yaşamını yitiriyor
Bolu İl Sağlık Müdürü Dursun Koç, "Dünyada her yıl yaklaşık 3 milyon kişi Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) nedeniyle yaşamını yitiriyor.
Cahit Kılıç'ın Haberi
Bolu İl Sağlık Müdürü Dursun Koç, "Dünyada her yıl yaklaşık 3 milyon kişi Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) nedeniyle yaşamını yitiriyor. Ülkemizde bu sayının 30 bin civarında olduğu tahmin ediliyor." dedi.
Koç, 18 Kasım KOAH Günü dolayısıyla yazılı açıklama yaptı. Koç, bir tür solunum güçlüğü hastalığı olan KOAH'ın Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre dünyadaki en önemli 4. ölüm nedeni olarak gösterildiğini kaydetti.
Her yıl çok sayıda insanın KOAH'a bağlı sağlık sorunları nedeniyle yaşamını yitirdiğini belirten Koç, şöyle devam etti: "KOAH'ın görülme sıklığının, dünya genelinde 40 yaş üstü nüfusta yüzde 10 civarında olduğu ve tüm dünyada 200-300 milyon KOAH hastası bulunduğu tahmin ediliyor. Dünyada her yıl yaklaşık 3 milyon kişi bu hastalık nedeni ile hayatını kaybederken, ülkemizde bu sayının 25-30 bin civarında olduğu öngörülmekte." Sağlık Müdürü Koç, KOAH'ın bir akciğer hastalığı olduğunu belirterek, "İlerleyici ve tam olarak geri dönüşümlü olmayan, hava yollarında daralmaya ve akciğer dokusunda hasara neden olan, genellikle zaman içinde kötüleşen ilerleyici bir akciğer hastalığıdır. KOAH havayollarını daraltır, solunumu güçleştirir. Genellikle hastalar, öksürük ve balgamdan kısa mesafeli yürüyüşte bile oluşan nefes darlığına kadar değişik belirtiler gösterirler." ifadelerini kullandı.
KOAH'IN BELİRTİLERİ
Koç, KOAH'ın belirtilerini şöyle sıraladı: "Genel belirtileri uzun süre devam eden öksürük, balgam çıkarma, istirahatte hışıltılı solunum, solunum sayısında artış, hızlı-yüzeysel solunum, herhangi bir nedene bağlanamayan birbirini izleyen en az 2 yıl boyunca her yıl en az 3 ay devam eden öksürük ve balgam çıkarmayla kendisini belli eden bir hastalıktır. Bunun tespiti ile ilgili birtakım sorular var. Haftanın çoğu günü sık sık öksürüyor musunuz? Haftanın çoğu günü balgam çıkarıyor musunuz? Yaşıtlarınıza göre nefesiniz daha kolay mı daralıyor? Yaşınız 40'ın üzerinde mi? Halen sigara içiyor musunuz ya da eskiden içer miydiniz? Bu sorulara verdiğiniz 'evet' cevaplarına göre KOAH hastalığına yakınlığınız veya uzaklığınızı tespit edebilirsiniz."
Koç, KOAH için en önemli risk faktörü sigara ve diğer tütün maddeleri içimi olduğuna dikkat çekerek, şunları kaydetti: "Diğer kanıtlanmış nedenleri; tozlar ve kimyasal maddeler, iyi havalanmayan evlerde yemek pişirme ve ısınma amacıyla kullanılan bitkisel ve hayvansal yakıtın yol açtığı iç ortam hava kirliliğidir." Koç, KOAH'ın belirtilerine sahip hastaların büyük çoğunlunun hastalık ilerleyip solunumsal sakatlık yapıncaya kadar bir doktora başvurmadığını ve KOAH tanısı alamadığını aktardı. Koç, bu sebeple kişilerin KOAH belirtilerini kendilerine görmeleri halinde hemen bir doktora başvurmaları gerektiğine vurgu yaptı.
"KOAH'tan uzak kalmak için, öncelikle sigarayı bırakmalısınız." diyen Koç, açıklamasını şöyle tamamladı: "Evinizi sık sık havalandırınız ve hava kirliliği olan ortamlarda bulunmamaya çalışınız. Kırk yaşını geçmiş tüm sigara içiciler, dumanlı iş yerlerinde çalışan kişiler ve uzun süredir öksürük, balgam ve nefes darlığı şikayeti olan kişilerde KOAH bulunma ihtimali oldukça yüksektir. Bu kişilerin bir an önce aile hekimlerine başvurmaları gerekir. KOAH, akciğerlerinizi harap eder, hem nefesinizi daraltır, hem de hayatınızı. Ne kadar erken teşhis edilirse, o kadar kolay tedavi edilebilir."