Herkesin ücretsiz bir doktoru olacak
Aile hekimliği uygulaması, Ankara'da 15 Temmuz'da başlıyor.
Sağlık ocaklarında 5 bin kişiye 1 doktorun düştüğü sistemin aksine, aile hekimliğinde 3 bin 500 kişi için 1 hekim görev yapacak. Hekimler, hastalarını iyileşme dönemlerinde dahi kontrol edecek ve 2 yataklı hastadan sorumlu olacaklar.
Türkiye genelinde yıl sonuna kadar yaygınlaştırılacak olan aile hekimliği uygulaması, Ankara'da 15 Temmuz'da başlıyor.
İl Sağlık Müdürü Mustafa Aksoy, aile hekimliği uygulamasının yıllardır dünya genelinde gelişmiş ülkelerde uygulanan bir sistem olduğunu belirterek, Ankara'da da 15 Temmuz'da başlayacağını söyledi. Ankara'da şu an için toplam bin 247 aile hekiminin görev yapacağını, her 3 bin 500 kişiye bir hekimin düşeceğini belirten Aksoy, sayının ihtiyaç doğrultusunda zamanla artırılarak her 2 bin kişiye 1 hekimin düşmesinin planlandığını kaydetti. Aksoy, her aile hekime 2 yatalak hastanın düştüğünü ifade ederek, bu hastaların muayenesinin ise evde yapılacağını dile getirdi.
Aksoy, aile hekimliğinin en önemli artısının ise vatandaşların ücretsiz bir hekim danışmanı olacağını belirtti. Aksoy, "Sadece hastalandığında değil, hastalanmadığında da onları takip edecekler. Bebeklerimizi, gebelerimizi, aşılarımızı takip edecek. Yatalaklarımıza bakacak. Özürlü vatandaşların, kronik hastaların takiplerini yapacak" diye konuştu.
Muayene katkı payı ödenmiyor
İl genelinde toplam bin 247 aile hekimi görev yapacak. Başkent'te her 3 bin 500 kişiye 1 aile hekimi düşecek. Aile hekimliği hizmeti karşılığında vatandaş muayene katkı payı ödemeyecek. 15 Temmuz'da sağlı ocakları, aile sağlık merkezleri olarak değişiyor. Aile hekimliği sisteminin daha güçlü bir hekim kadrosunu gerektirdiğine dikkat çeken Aksoy, "Sağlık ocaklarında 5 bin kişiye 1 hekim düşerken, sistemle 3 bin 500 kişiye bir aile hekimi düşecek. Aile hekimleri, bebeklerimizi, gebelerimizi, aşılarımızı takip edecek. Yatalak kişilerin, özürlülerin ve kronik hastalığı olanların takiplerini yapacak. Mesela, şeker hastası ya da yüksek tansiyonu olan kişi takip edilmezse, ani görme kaybına uğrayabilir."
Esnek mesaide tedavi
Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü'nün kayıtlarına göre, Ankara'da her aile hekimine 2 yatalak hasta düştüğünü belirten Aksoy, en az ayda 1 kez bu hastaların evinde ziyaret edileceğini belirtti. Aksoy, 15 Temmuz'dan itibaren sağlık ocaklarırnın ismi aile sağlık merkezi olarak değiştirileceğini söyledi. Aile hekimlerinin, haftada 40 saat mesaisi olduğunu ifade eden Aksoy, bu çerçevede, normal ya da esnek mesai yapılabileceğini aktardı. Yılda en az 1 kez aile hekimiyle görüşmemiş kişilerin tespit edilerek, nedenlerin araştırılacağını aktaran Aksoy, "O bölgede memnun mu değil mi ona bakacağız. Gerekli görürsek bu vatandaşımızın kaydını biz alacağız. Vatandaşlarımız, aile hekiminden danışmanlık hizmeti alsın istiyoruz" dedi.
Yeni Şafak