Hristiyan tarihçi: İslam ilahi bir din, Kur'an bilimi destekliyor
Ortaçağ İslam Bilimi her açıdan Dünya genelinde gıpta ile bakılan çalışmalar doğurmuştur. İslamiyet'in altın çağı olarak gösterilen bu dönemde pek çok bilim adamı modern bilimin temelini atmıştır.
Ömer Çiftçi'nin Haberi
RİSALEHABER- Modern bilim dünyası da bu dönem içinde gerçekleştirilen icat ve keşiflerden sıkça yararlanıyor. Bu dönem her ne kadar kabul etmeseler de batı biliminin de temelini oluşturuyor. Bu dönemin daha çok irdelenmesi ve modern bilim dünyası tarafından gözetilmesi Hristiyan bir tarihçi olan Glen Cooper tarafından da öneriliyor.
Dünyanın pek çok farklı üniversitesinde çalışan, şu an Claremont McKenna College'de eğitimler veren Cooper, eğitimlerinde Orta Çağ Müslüman Bilim Adamları'ndan sıkça bahseden bir isim. Cooper, Muslim Haritage'e verdiği mülakatta bu konuya değiniyor. İşte Cooper'ın röportajından bölümler;
Soru: Modern bilimsel ya da tıp dünyamızda, İslam bilim adamlarına bakıp, bilimi bugünlere getiren icatlara ve keşiflere imza attıklarını söyleyebilir miyiz?
Cooper: Her gün kullandığımız birçok örnek vardır. Örneğin, sayısal sistem, kullandığımız Arap rakam sistemi, aslında Hindistan'dan geliyor. Ama astronomik hesaplamaları basitleştiren 15. C. Semerkant'ta Müslüman matematikçiler tarafından icat edilen ondalık kesirler. Ayrıca gökyüzünü araştırmalarına yardımcı olmak için geliştirdikleri Küresel Trigonometri. Ancak daha genel olarak gözden kaçırılmış olan, ortaçağda yaşayan Müslümanlar bu güne kadar düşündüğümüz ve yaptıklarımızı şekillendirdi. Onların en büyük yenilikleri bilimsel kurumlardı ve özel, armağan edilmiş araştırma kurumları fikrini ortaya attılar. Üniversitelerde, hastanelerde ve gözlemevlerinde öncülük ettiler.
Soru: Fakat İslam Dünyası'ndan önce böyle keşifler de bulunuyordu. Ortaçağ İslam Medeniyeti'ni farklı kılan nedir?
Cooper: Evet, İskenderiye'de ve pek çok farklı yerde bu tür kurumlar ve gelişmeler vardı. Fakat buralar dönemin dini kurumları tarafından baskılanırken, İslam dünyasındaki gelişmeler bizzat din adamları ve dinlerinin kendisi tarafından destekleniyor.
Soru: Ortaçağ İslam Dünyası'nda gözünüze çarpan ne tür bilimsel kurumlar var?
Cooper; Mesela hastaneler. Hastaneler nedense Hristiyan dünyası ile özdeşleştirilir. Bu yanlıştır. Ortaçağ İslam dünyasında bu fikri ele aldılar ve hastaneleri, dindar bir hayırseverin vasiyetnamesi olan araştırma kurumlarına dönüştürdüler. Batı'da ölüme terk edilen, çoğunlukla şeytanileştirilen hastaya karşı ilaç geliştirdiler.
Soru: Sizce İslamiyet'in kendisinin bu gelişmede payı var mıdır?
Cooper: Elbette. Kur'an, bilginin araştırılmasını teşvik eden, Allah'ın yaratılışını anmak ve varlığını anlamak için birçok ayet içeriyor. Bu aynı zamanda dini bir sorumluluk olarak görülüyordu. Dolayısı ile bu gelişmeler Allah'ın varlığını ispat ve onun gücünü göstermek için kullanılıyordu.
Röportajı içinde sıkça dönemin Hristiyan dünyası ile Müslüman dünyasının farkını anlatan Cooper, pek çok Hristiyan'ın aksine İslamiyet'i ayet kaynaklı ilahi bir din olarak gördüğünü de söylüyor.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.