Denizde izler bırakmak

Keder dalgaları ilk vurduğunda, acılar ilk çarptığında, olumsuzluklar ilk değdiğinde tavrımız önemli, halimiz ehemmiyetli. “İnanıyorum” dediğimizi ne kadar uyguladığımızı, konuştuğumuzu ne kadar yaşadığımızı, siretimizi sergilediği için önemli.

İyi halde değişiklik yok, normal akış devam ediyor, öfke değil sulh, sükûn sürüyorsa fanilik üzerindeki “Beka” mührünü görmüş, geçiciliği ebediyete tebdil etmiş, “andan” “O’na” giden yolu bulmuşuzdur.

Yaşanan salih bir amel ve haldir.

Birileri bu halinizi görür, ahvalinizi hisseder; sizi örnek alır, rol model görür; umut olur, muştu olur yayılır ebediyete uzanır, cennet meyvelerine döner…

Toplum içinde yaşıyor, halkın içinde dolaşıyoruz farkında olmadan birilerinin göz hizasına giriyor, gönlüne dokunuyor, siretine işliyoruz; tanışmasak da tanınmasak da, tanıdıklar zaten görüyor!

Üzerimizde göz izi var, gözümüz de bir başkasının göz izine değiyor. İnsiyak ve insibağ devinimi ve akışı sürekli…

İçteki doluluk ne ise dışa refleks olarak o yansır; bal küpünden bal, sirke küpünden sirke sızar. Hadiselere verdiğimiz tepki, ani çarpmalara karşı gösterdiğimiz refleks içteki iman derecesini gösteren turnosoldur.

Ayna kırılmışsa çarpıklık, çatlaklık vardır. En az beden tedavisi kadar önemli, arabanın bakımı, evin onarımı kadar ehemmiyetlidir.

Ciddiyet öncelik ve teveccüh neye ise gayret, ayaklar o yöne gider. Lisan istediği kadar konuşsun kendini temize çıkarmaya çalışsın, nafile! Akan gönül küpünden başka bir şey değildir, gözlerde bıraktığı iz de ondan başkası olacak değil ya!

Ahlak bulaşıcıdır farkında olmadan etkileşim ve titreşim olur. “Sadıklarla, Salihlerle beraber olun” boşuna denmemiş. Gözlerden gönüllere, gönüllerden gözlere akış; kelimelerin, cümlelerin anlatmakta yetersiz kalacağı akış!

Gönlü korumak gözü korumaktan geçer, gözünü koruyan gönlünü de korumuştur. Günah gözler maneviyatı bozar, iç dengeleri sarsar hem de fark edilmeden, fark ettirmeden. Bu toplumda bu ülkede bu dünyada hele etkileşim araçlarının sultasında bunu başaran büyük başarı yakalamış, temiz kalma, temiz akma safiyetine erişmiş, peşinde de birlerini getirmiştir!

Gün olur küçük kayıkken büyük filolara dönüşür. Büyük keder dalgaları bile sarsamaz, denizde izler bırakarak yüzer gider vesselam.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.