Muhteşem ahlak

Risaleleri iyice okuyanların sonralarda duyacağı bir isimdir, önde giden atlılardandır, sonra gelen ve gelecek olan atlılara örnektir. Tevazu, mahviyet, ihlâs, sadakat, hizmet, güzel ahlak… Güzel bir isim, güzel bir fotoğraf…

Barla Lahikası’nda Üstad’ın onu anlatan mektubunu her okuyuşumda “mest” olurum. Onun gibi olunmalı, böyle olmalıyım derim ama olamam, onu seviyor olmakla bile umutlanırım, bu da bir teselli!

“Böyle bir adamla bu köy değil bu vilayet bile iftihar etmeli.”

İltifat eden büyük, iltifat da büyük!

“O derece hizmeti safi ve halis, lillah için yapıyordu; belki yüz defadan ziyade arzu ettiğim dakikada, ümid edilmediği tarza geliyor; fesübhanallah diyordum: “Benim arzu-yu kalbimi işitiyor mu?” Anladım ki o, istihdam olunuyor, sadakatin kerametidir.”

Böyle bir adama bir kısım köy halkı iftira ediyor hem de yapmadığı hatta kaçındığı şey hakkında. Teselli Üstaddan geliyor; “Sana bir su-şöhreti takmakla riyadan kurtulursun.” O da sevinç ve ciddiyetle teselliyi kabul ediyor.

Bir vilayete bedel bahtiyarlık böyle olur!

“Bu zatın hakiki hali bu surette iken, insafsız insanlar bunun hakkında işaa ediyorlar ki; Said’in sayesinde yaşıyor. O da kemal-i iftiharla dedi: “Evet Üstadımın sayesinde, kanaati ve iktisadı öğrendim, rahatla yaşıyorum. Halkların bu sözleri bana iyidir. Beni riyadan kurtarır… İhlâsa sevk eder.” Ben de dedim sana iyidir, Hizmet-i Kur’an’a zarardır. Onun için hakikat-ı hali beyan ediyorum ta ehl-i bid’a bilsin ki, ihlâs ve lillah için çalışıyorlar.”

“Asabi ve hiddetli bir adamı sekiz yıl hiç gücendirmeden hizmet etmek” dışarıdan iftiralara maruz kalmak, kemal-i sabırla karşılamak ve mukabele etmemek… Said Nursi’ye böyle talebe olunur, Risalelere böyle talebe olunur ve kıyamete kadar gelecek Nur Talebelerine böyle örnek olunur…

Sıddık Süleyman’ın muhteşem ahlakı Isparta vilayetine bedel; ondan bir şeyler devşirip bulunduğumuz şehre bir şeyler taşıyorsak biz de biraz olsun bahtiyar olur, beldeleri güzel ahlakla inşa etmiş oluruz.

Bir de Mübarek Süleyman var ki o da başka bir muhteşemlik!

Barla başka bir diyar, başka bir umman, denizi de öyle insanı da. Hakikat Nurları ilk orada telif edilmeye başlandı, ilk Risale-i Nur talebeleri orada yetişti ve şimdi bütün dünyaya yetişmeye çalışıyor.

O bahtiyarlardan olmak duasıyla…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum