İnsan ve ormanları karıncalar savunacak
Eskişehir'in bin 700 rakımlı ormanlarında yaşayan ve halk arasında kırmızı atom karınca olarak tanınan (Formika Rufa)'lar, ormanları yiyen böcekler ve keneyle mücadelede kullanılmak üzere yeni alanlara taşınıyor.
Mehmet Kuru'nun haberi
Eskişehir Orman Bölge Müdürlüğü, ormanları zararlı böceklerden, vatandaşları da kenelerden daha iyi korumak için Sündiken Dağları ile Çatacık ormanlarında yaşayan atom karıncaları, Konya'ya taşıyor. Yüksek rakımlarda yaşayan karınca kolonileri, önce parçalara ayrılarak daha düşük rakımlara ve karınca bulunmayan bölgelere naklediliyor. Nisan ayında yapılan ilk çalışma ile 20 karınca yuvasının ilk önce Eskişehir içinde yeri değiştirildi. Uyum aşamasının olumlu sonuç vermesinin ardından 5 karınca kolonisi daha sonra Konya'nın Beyşehir ilçesine gönderildi. Beyşehir'den Konya geneline yaygınlaştırılacak karıncalar sayesinde, ormanlara zarar veren her türlü böcekler ile kenelerin yok edilmesi sağlanacak.
Nakiller ise, karıncaların ışıkla birlikte yayılmamaları için sabah güneş doğmadan gerçekleştiriliyor. Her kolonide 15 kadar bulunan kraliçe karıncalardan birkaç tanesi de yeni yuvaya götürülüyor.
Yalnızca Eskişehir'in bin 700 rakımlı Sündiken ve Çatacık Ormanlarında sarıçamlık alanda yaşayan kırmızı atom karıncalar, beslenmesinin yüzde 7'sini kene ve böcek yiyerek sağlıyor. Söz konusu karıncalar, ağaçları böceklerden kurtarırken keneleri de yiyerek böylelikle üremesini engelliyor.
Eskişehir'de yapılan incelemelerde, Karıncaların bulunduğu bölgelerde geçtiğimiz yıllarda her hangi bir kene vakasının olmaması da dikkat çekmişti. Beslenmelerinin yüzde 7'sini kene ve böceklerle sağlayan karıncalar, ormanların yanı sıra insanları da zararlı böceklerden koruyor. Bir karınca kolonisi yılda 24 kilogram, böcek ve kene türü tüketiyor.
Yaklaşık 300 bin karıncadan oluşan bir koloni 1 hektarlık bir ormanlık alanda kene dâhil zararlı böceklerin yaşamasına izin vermiyor. Yumurta ve larvaları toplayıp yuvalarına taşıyan karıncalar büyük böcekleri de önce salgıladıkları formic asit ile etkisiz hale getiriyorlar, sonra da parçalıyorlar.
İtalya'da yapılan 20 yıllık bir çalışma sonucunda karıncaların yaşam alanı 1800 metreden 650 metre yüksekliğe kadar indirilmesi örnek alınmıştı. Bu bağlamda Eskişehir'de de 3 yıldır bu konuda yapılan ciddi çalışmalarla büyük aşama kaydedildi.