İnsanlar yeni anayasa değil özgürlük istiyor

İnsanlar yeni anayasa değil özgürlük istiyor

'Katılımcı Anayasa' kongresine katılan Batılı hukukçuların yeni anayasa tavsiyesi...

Abdülkadir Argıllı, Sümeyra Kırca, Abdülkadir Cembekli'nin haberi

Boğaziçi Avukatlar Derneği tarafından düzenlenen 'Katılımcı Anayasa' kongresine katılan Batılı hukukçular, yeni anayasa çalışmalarına ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu. Haliç Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen ve dün sona eren kongreye ABD, İngiltere, İrlanda gibi ülkelerden yaklaşık 50 akademisyen katıldı.

Amerika'daki Missouri Kansas City Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Jeffrey E. Thomas, anayasa yapımı sürecinde halkın katkısının önemine dikkat çekti. Thomas, "Dünyada, elitler tarafından kapalı kapılar ardında yapılan birçok anayasa var. Ancak bunlar o ülkede yaşayan halk için hiçbir anlam taşımıyor." ifadelerini kullandı. 1982 darbesinin ardından hazırlanan mevcut anayasanın, hazırlayanların ideolojisini yansıttığı anlattı. 'Devletin gücünün adaletli sınırlara çekilmesi ve bireylerin özgürlüğünün bu yolla korunması' olarak tanımladığı hukukun üstünlüğü kavramının, yeni anayasada bir adım ileriye taşınması tavsiyesinde bulundu.

Din özgürlüğü alanındaki çalışmalarıyla tanınan Brigham Young Üniversitesi'nden Prof. Dr. Brett Scharffs ise laikliğin dini tamamen kamusal alanın dışına itmeyi hedefleyen yorumuna karşı çıktı. Scharffs, "Biz seküler kalabiliriz ama bunun dinî inançları kısıtlamak veya ortadan kaldırmak için kullanılmasını engellemek gerekiyor. Bunun için, farklı inanç ve anlayışları benimseyen insanların birbirini tehlike olarak görmemesi gerekiyor. Çoğulcu bir anlayış içerisinde karşılıklı güven ortamı toplumda yerleşmeli." ifadelerini kullandı. İrlanda'dan Prof. Dr. O'Canor Mahony ise yeni anayasa yapım süreçlerinde uluslararası tecrübelere mutlaka bakılması gerektiğini anlattı. Mahony, "Türkiye büyük bir maceranın peşinde, yeni bir anayasa hazırlıyor. İnsanlar anayasada daha çok demokrasi ve özgürlük istiyorlar." şeklinde konuştu.

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakül-tesi'nden Prof. Dr. Hüseyin Özcan ise anayasa değişikliğinin artık kaçınılmaz bir ihtiyaç haline geldiğini söyledi. Özcan, "Anayasa yaparken devletler geçmişle yüzleşmesi lazım ki aynı hataları tekrar etmesin. 27 Mayıs, 12 Eylül, 28 Şubat gibi tarihin utanç verici sahnelerinde, kendimize sormamız lazım, bunların hangisiyle gerçekten yüzleştik?" dedi. ABDULKADİR ARGILLI, SÜMEYRA KIRCA, ABDÜLKADİR CEMBEKLİ İSTANBUL

İktidara gelemeyen CHP Anayasa Mahkemesi'ni kurdu

Eski İstanbul Barosu Başkanı Yücel Sayman da 'Katılımcı Anayasa' kongresinde konuşanlar arasındaydı. Sayman, "Yaptığım anayasa çalışmalarında halkın taleplerine önem verdik. Halk özgürlüklere ilişkin düzenlemelerin insan merkezli olmasını istiyor. Ölüm cezası, tecavüz gibi konularda zorunlu kısırlaştırma cezalarının gelmesini istiyor." ifadelerini kullandı. Prof. Dr. Ergun Özbudun ise "1960'larda sandıktan hep Demokrat Parti çıkıyordu. CHP bunu önleyemediği için hiç olmazsa hükümetin yetkilerini sınırlamak için 'Anayasa Mahkemesi'ni kurdu. Anayasa Mahkemesi de 1960'tan bu yana onu kuranların sözünden çıkmamıştır. Anayasa Mahkemesi, resmî ideolojinin değil bireylerin ve elitlerin koruyucusu olmuştur." dedi

Zaman